Kertünk-Portánk

40 kastélyt épített a kisvárosban a 87 éves férfi

WALTRAUD GRUBITZSCH / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP
WALTRAUD GRUBITZSCH / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP

Ha valaki a Lipcsétől egyórányi autóútra lévő, Szász-Anhalt német tartományban található Gerbstedt csendes kisvárosában látogat, akkor azonnal felfigyelhet a település különböző pontjain felépített miniatűr kastélyokra, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
28 ezer tulajdonosa van egy francia kastélynak
Összefogásra volt szükség.

A kidolgozott kastélyokat miniatűr cserjék ölelik körbe, történelmi ruházatba öltöztetett bábuk csinosítják, és van belőlük szupermarket előtt, a templomok bejárata mellett de még egy-egy lakóháznál is. Ez egyfajta szabadtéri múzeum, ami az egész várost magába foglalja.

A 87 éves ötletgazda és alkotó, Günther Beinert azt mondja, 1949-ben építette az első kastélyát, miután a háború véget ért. Első munkájához a szülei régi házából ütött ki egy falat, az alapanyagok között volt a hamu és a homok is, és mindvégig a képzelőerejére támaszkodott.

Az 1933-ban született férfi profi kőműves. Eleinte szabadidejében foglalkozott a várépítéssel, de annyira magával ragadta a világ, hogy egy napon már megtelt azokkal a műhelye. Ezért a közösséghez fordult, hogy elhelyezheti-e alkotásait a szabadban.

Így kezdődött minden, ma pedig már 40 minikastély díszeleg Gerbstedt terein. Günther Beinert emellett apró vonatokat is készít folyamatosan, amiket a ma már nem üzemelő helyi vasútállomáson állít ki.

WALTRAUD GRUBITZSCH / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ez volt a szenvedélyem, és tökéletesen akartam csinálni. Ezért lettem kőműves

– magyarázta.

Bár néhány kastélyt élőben is meglátogatott, alapvetően katalógusokból tájékozódott és merítette az ihletett élete során.

Mióta nyugdíjba ment, több ideje van a hobbijára.

Meg kell dicsérnem a feleségemet, mert el kellett fogadnia, hogy állandóan a műhelyben vagyok. Otthon csak leültem az asztalhoz, ettem, és mentem is vissza. Most már örülünk, ha megnézhetünk együtt valamit a televízióban. Elégedettek vagyunk, mert mindent megtettünk az életünkben, amire lehetőségünk volt

– fogalmazott.

WALTRAUD GRUBITZSCH / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP

Beinert a mai napig dolgozik, most egy képzelt kastély, aminek rajzát egyik kollégája találta az interneten. Mint mondja, nem tudja, ez is ki lesz-e állítva valahol, de számára már ránézni is öröm.

Minden bizonnyal ez lesz az utolsó munkám. Az ujjaim már nem úgy működnek, ahogy azt szeretném, de ez egy másik történet. Ez a kastély viszont újból erőt adott nekem

– tette hozzá.

Kapcsolódó
A kastély, ami alá kastélyt ástak
Ez Európa legnagyobb föld alatti birtoka, és ez volt anno Franciaország első világvége bunkere.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik