Mozaik

A kastély, ami alá kastélyt ástak

Bámulatos tornyaival, fényűző báltermeivel és reneszánsz stílusú külsejével a Château de Brézé ránézésre csak egy a sok bámulatos kastély közül az UNESCO világörökség részéhez tartozó Loire-völgyében. De ha a kiszáradt vizesárok alá ereszkedünk, azt tapasztaljuk, hogy a néhai fejedelmi rezidenciának a jelentős része a föld alatt található, és az erődítmény egy hatalmas útvesztő három kilométeres mélységben, írja a BBC Travel.

A riport szerint ez Európa legnagyobb föld alatti birtoka, és ez volt anno Franciaország első világvége bunkere.

Az első feljegyzés 1063-ból származik a kastélyról, de történészek szerint valamivel korábban épülhetett. A kastély föld alatti bővítését a nagy hatalmú Dreux-Brézé család rendelte el. A középkorban a vikingek rendszere támadásokat hajtottak végre többek közt Franciaországban is, de nem területfoglalási, hanem rablási célból. A bunkerek pedig arra lettek volna hivatottak, hogy vészhelyzet esetén legyen hová elbújni előlük.

A kastély

Az évszázadok során a járatrendszert alaposan kibővítették, így került bele többek között hálószoba, pékség, borospince, raktár, fegyvertároló és istálló is. Ezzel gyakorlatilag egy igazi kastélyt ástak a kastély alá, ahol az uradalmak könnyen kivárhatták volna egy háború vagy egy járvány végét is biztonságban, de a hideg telek ellen is menedéket nyújtott.

Közel ezer évvel azután, hogy az első csatornákat kiásták, a labirintus jelentős része még mindig feltáratlan, és mindössze egy kilométer hosszan tették elérhetővé azt a látogatóknak.

Fotó: Getty Images

Ironikus, de valószínűleg már soha nem tudjuk meg, hogy mennyire lettek volna hatásosak ezek a titkos bunkerek, mert mire készen lettek mindennel, a kastélyt később már soha nem támadták meg.

Elherdált örökségünk megcsúfolt tiszántúli kastélyai
Az egyikből mára már csak rom maradt az utókornak.

Kiemelt kép: Flickr / Antoine Lambert 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik