Virágzó vidékünk

Fáj az elherdált örökség Fájon: pusztulóban az egykor gyönyörű Fáy-kastély

Vonzó turisztikai célpont lehetne a történelmi műemlék.

Magányosan alussza téli álmát a Fáj községben található Fáy-kastély, elherdált örökségünk egy darabja, amely akár gyönyörű is lehetne, de lepusztult állapotában inkább szánalmat keltő.

A kastély a mostani főbejárat felől

Fotó: Facebook/Sóstói András

A kastély eredetileg szerepelt a Nemzeti Kastélyprogram listáján, de 2016-ban a programot felülvizsgálták, ami után kikerült a felújítandó műemlékek közül. Hogy miért, azt senki nem tudja, írja a Borsod Online.

Fotó: Facebook/Sóstói András

Fáy-kastély

A Cserehát lankái között megbúvó nemesi kastélyt a Fáy család építtette a 18. század derekán. A kastély virágkorában, a klasszicizmus időszakában gróf Fáy István, zenész és zenetörténész évente háromszor rendezett kastélyában jeles zenei találkozókat: “muzsikai Akadémiákat”. Az épület kuriózuma a díszterem hatalmas, mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó-domborművei, melyek Marco Casagrande klasszicista stílusú alkotásai. Casagrande alkotásai közé tartoznak az egri székesegyház, vagy az esztergomi bazilika szobordíszei is. A kastély barokk építészeti szerkezetű, belső tereinek megformálásában és díszítésében mégis a klasszicista művészetek szellemiségét idézi. Később neobarokk stílusban ismét átalakították, így izgalmas módon ötvöződik az épületben a különböző korok építészeti divatja.

Legalább öt gazdája volt már eddig, jelenleg a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft.-hez tartozik. Nagyobb beruházás 2010-ben történt az épületben, akkor a teraszt szedték szét és építették újra, de nem elég szakértelemmel, mert nem folyik le róla a csapadékvíz, a fagy pedig tönkreteszi a burkolatot.

Fotó: Facebook/Kastélyromok és elhagyott kastélyok,kúriák,villák Magyarországon

Nagy gond, hogy nincs fűtés az épületben. Korábban volt itt egy gáztartály, mert a faluban nincs gáz, de azt elvitték, mert költségesnek találták. A fáji önkormányzat itt tartotta a karácsonyi ünnepségét, de hideg volt, mindenki kabátban ült a nagyteremben

– mesélte Broda Imre, a kastély gondnoka.

Galéria
Fotó: Facebook/Kastélyromok és elhagyott kastélyok,kúriák,villák Magyarországon

Az egykor koncertteremként is szolgáló nagyteremben a 2000-es években történt utoljára felújítás. A födém már majdnem leszakadt, könnyező házigomba támadta meg, a díszítőelemek pedig a levegőben csüngtek.

Nagy szüksége lenne a községnek egy kulturált közösségi térre, ahol télen is megtarthatnák a különböző rendezvényeket, hiszen egy-egy programra 300 ember is összegyűlik. Ha teljesen tönkremegy az épület, az senkinek sem jó. Ha pedig rendben lenne, valószínűleg fellendülne a turizmus a községben

– mondta a portálnak Tóth Attiláné, Fáj polgármestere.

Kiemelt kép: Facebook/Kastélyromok és elhagyott kastélyok, Kúriák, villák Magyarországon

Mesebeli Disney-kastély is lehetne Tiszadob büszkesége
2015 óta újra a régi pompájában látogatható hazánk legromantikusabb kastélya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik