Virágzó vidékünk

Ritkán látható fotókon a Hévízi-tó forrásbarlangja

A bejáratánál hivatásos búvárok ellenőrzik és felmérik a tó mélyén található forrást.

A forrásbarlang bejárata 38 méter mélyen található, amin keresztül hideg- és melegvízű források törnek fel (410 liter/másodperc), és fűtik a 4,4 hektár nagyságú tavat, így a tóban található vízmennyiség 3 nap alatt teljesen kicserélődik – írta a Facebook-on a Hévizi Tófürdő.

A Wikipédia szócikke szerint a forrásbarlang a Hévízi-tó felszíne alatt, 38 m mélyen, a tó fenekén lévő forráskráter oldalán nyílik és egy gömb alakú, nagyjából 70×90 négyzetméteres, 14 m magas és 17 m átmérőjű teremből áll. A barlangbejáraton keresztül percenként 30–40 ezer liter vízhozamú, 38 °C-os forrás áramlik ki. A víz a felső triász fődolomitból áramlik fel és a forrás a karsztos kőzet, valamint a fedő pannon agyag és homokkő határon jut a tóba. A forráskürtő valószínűleg úgy keletkezett, hogy a törésvonalak mentén felnyomuló hévíz az agyagos, homokköves rétegeket fokozatosan alámosta, omlasztotta és kivájta a forrástölcsért.[2]

Két különböző hőmérsékletű víz keveredéséből alakult ki a forrásnyíláson át kijutó, a tó vizét pótló 38,8 °C hőmérsékletű gyógyvíz. A barlang iszapnyergének keleti oldalán, 43 m és 40 m között 17,7 °C-os, a nyugati oldalon, 46 m mélységben 41,5 °C-os víz tör fel. A meleg víz feltörési pontja körül sárgásan, fémesen csillogó, markazitgumók és 5–6 kg-ot is elérő markazittömbök kerültek elő, amelyek felszínét a forrás mozgó homokja sokszor fényesre csiszolta.

Kapcsolódó
Kiváló minősítést kapott a Hévízi-tó vize
A Hévízi-tó vízminőség szempontjából többszörösen is szerencsés helyzetben van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik