Virágzó vidékünk

Kiapadtak a Balaton alatti források

Pixabay
Pixabay
A Balatonban úszva, sétálva észrevehetjük, hogy egyes helyeken melegebb, máshol hűvösebb a víz. Mi miatt változik a tó hőmérséklete? Lehetséges, hogy víz alatti források vannak a Balaton mélyén?

A múlt században élt híres geográfus, Cholnoky Jenő is felvetette ezt a kérdést már a Balaton című művében, de ő maga nem hitt ebben igazán. Úgy gondolta, hogy nincsenek víz alatti források, csak a lehulló csapadék és belefolyó patakok táplálják a tó vizét.

Kapcsolódó
Drámai vízválságot prognosztizál a Meteorológiai Világszervezet
Ivóvízhiány és pusztító áradások veszélye fenyeget.

Viszont a Balaton környékén sok vízforrás van, így akár a tó aljában is lehetnek. Illetve voltak is vízszivárgások, elsősorban az északi part mentén, de ezeknek jó pár éve nem találják már nyomait – mondta Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa az Indexnek.

Ő szintén kutatta a forrásokat és rá is bukkant gyenge vízhozamú, karszteredetű artézi vizeknek, befolyóknak, sédek föld alatti szivárgásainak.

Télen észrevehetők voltak azáltal, hogy nehezebben fagy be a víz a források felett, nyáron pedig azért, mert kismértékben eltért a víz minősége a környezetéhez képest.

Az utóbbi években viszont nyomuk veszett, nem kizárt, hogy többé nem is találunk mederforrásokat. Ennek okai feltehetőleg a nagy aszály, illetve a kontrollálatlan parti kútfúrások lehetnek. A források kiapadása miatt valószínűleg, nem kell tartani a Balaton kiszáradásától, ezek csak kismértékben táplálták a tavat.

A vízhőmérséklet változásának pedig más indoka lehet, például az, hogy a meder alja máshogy nyeli el a napsugarakat a különböző részeken, így van, ahol jobban melegítik a vizet.

Kapcsolódó
Megkongatták a vészharangot a dunántúli haltermelők
A völgyzárógátas tógazdaságok súlyos gondokkal küzdenek országszerte a tavasz óta tartó egyre nagyobb aszály miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik