Virágzó vidékünk

Türkizkék tengerszem született a Hortobágyon

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A természetvédők bámulatos drónfotókon számoltak be az örömteli hírről.

A Hajdúsámson határában elterülő Martinkai-legelőn kedvezően alakultak a vízviszonyok – írták a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook oldalán.

A drónnal készült fotókon jól látszik, hogy kisebb-nagyobb, megkapó szépségű tavak alakultak ki a nemzeti parkhoz tartozó védett területen.

A Martinkai-legelő Hajdúsámson közigazgatási határához tartozik, Martinka településrész keleti oldalán helyezkedik el. Csatlakozik hozzá egy erdős tömb is a délkeleti részen, mely már Debrecen külterületére esik.

A legelőn 1968-ban egy két lépcsős belvízi vésztározót alakítottak ki, ahol két zsilip segítségével igen nagy mennyiségű vizet állíthatnak meg.

A napokban összegyűlt, jelentős mennyiségű víz a növény- és állatvilágra is jótékony hatással lesz.

A terület növényvilágának legértékesebb tagja a fokozottan védett magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens). A liláspiros virágú pompás kosbor (Anacamptis palustris subsp. elegans) a mocsárrétek, nedves kaszálók gyakoribb orchideája, áprilisban tarka szőnyegként borítja a területet.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A kevésbé nedves részeken ezrével virít a kisebb termetű agárkosbor (Anacamptis morio) sok színváltozata. A nyílt homoki gyepek ritka, védett zúzmója a magyar tölcsérzúzmó (Cladonia magyarica).

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik