Virágzó vidékünk

Bemutatkozik az ország öt festői szépségű tava

Egyik szebb, mint a másik.

Magyarország természeti csodák, gyönyörű tavak, felejthetetlen látnivalók tárháza. Ha nem megyünk külföldre világot látni, határon belül is megannyi csodát találunk, amit egy élet is kevés felfedezni.

Mi magunk is számtalan ilyen látnivalót bemutattunk már. Kastélyok, szurdokok, kilátók, lépcsősorok, tavak kerültek már nagyítónk alá, hogy aztán bemutathassuk őket nektek.

Ebben a cikkben is tavak környékén sétálunk – szerte az országban.

Tarcali bányató, Tarcal

Fotó: Országalbum/Vándormadár

Néha ott is igazi gyöngyszemet találni, ahol igazán nem számítunk rá. Így van ez Tokaj közelében a Nagy Kopasz hegy lábánál is, ahol rábukkanhatunk a Tarcali bányatóra. Türkiz színű víz, békehangulat, vadvirágok – kell ennél több? A Tarcali bányató bányamunkák hozadékaként keletkezett, és forrásvizek töltötték fel az ide érkező kirándulók nagy örömére.

Fotó: Országalbum/Vándormadár

Fürdésre nem alkalmas, viszont pihenni, napozni, fotózni lehet a partján. A csodás, Insta fotókra kívánkozó tavat érdemes megnézni az Áldó Krisztus szobortól is, innen remek a panoráma nemcsak a tóra de az egész környékre.

Hámori-tó, Lillafüred

Fotó: Országalbum/Marcsi70

A Garadna-patak felduzzasztásával, mesterségesen megnagyobbított tó Felső-Hámor és Lillafüred határában, Miskolc közelében a Hámori-tó. A parton épült Lillafüredi Palotaszállóval a háttérben igazán festői látványt nyújtó tó átlagos mélysége 9 méter, így mélyebb, mint a Balaton, hossza 1,5 km. Vizét 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja.

Fotó: Wikipedia/ArBePa

Páratlan szépsége miatt nem csoda, hogy a turisták szívesen időznek déli partján, ahol kis pihenőkkel tarkított festői sétaút található. A tónak egy része közkedvelt a csónakázók, vízibiciklisek körében, télen viszont a korcsolyázók látogatják.

Lázbérci-víztározó, Dédestapolcsány

Fotó: Országalbum/Stuksza

A Lázbérci-víztározó Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója, a Bán-patak völgyének elzárásával jött létre, vizét a Bán és Csernely patakok táplálják. Az Y-alakú mesterséges tó igazán csodás tájon található, körben minden oldalról erdők, sziklabércek, mészkőszirtek ölelik. Uppony és Dédestapolcsány között fekszik az upponyi völgyben, a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Lázbérci Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területén.

Fotó: Országalbum/Saci

A mesterséges tó fürdőzésre nem alkalmas, ám a horgászok kedvelt helye, számtalan halfaj él benne. Sétálni is lehet a partján, ahol békés csendben szívhajuk magunkba a táj páratlan szépségének nyugalmát.

Szelidi-tó, Dunapataj

Fotó: Országalbum/TAA103

A Szelidi-tó vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel Magyarország ötödik legnagyobb természetes tava, amit még a Duna vize mélyített ki sok évszázaddal ezelőtt. Dunapataj nagyközség külterületén található. A tavat 360 hektáros természetvédelmi terület veszi körül, hihetetlen növényi sokszínűség jellemzi, amit egy 12 állomásból álló tanösvényen végigsétálva bárki megismerhet. A tanösvény bemutatja a a tó keletkezését és a benne élő állatokat is, kerékpárosoknak és gyalogosoknak is élményt kínál, így a tavat annak is érdemes felkeresni, aki nem fürdeni akar.

Fotó: Országalbum/Asinus

A tó partján több strand is várja az ide látogatókat. Lehet vízibiciklizni, kenuzni, a gyerekek is megtalálják a nekik való élményeket a nyugalomba jutott futóhomokkal borított parton.  A kirándulni és fürdeni vágyók mellett a horgászok is megtalálják a számításaikat, hiszen a tóban többféle hal is a horogra akadhat .

Vadkerti-tó, Soltvadkert

Fotó: Wikipedia

Bács-Kiskun megyében, Soltvadkert határában is találhatunk egy tavat, ami mindenképpen jogosan kerül fel listánkra. Itt található a Vadkerti-tó, vagy régi nevén Büdös-tó, ami a gyógyvízéről ismert. A 70 hektár területű tó vízcsepp alakú. Nem csak a fürdőzők és horgászok paradicsoma, a kirándulni vágyók is megtalálják számításuk, hiszen a tó körül festői szépségű tanösvény fut, amit érdemes bejárni.

Fotó: Wikipedia

A hetven hektáros vízfelület egyik oldala náddal borított, ez méltán népszerű a horgászok körében, a tó másik fele a fürdés, úszás szerelmeseinek kedvez. Itt minden megtalálható, ami egy strandoláshoz szükséges. Akár egyiket, akár másikat tervezi is az ember, a Vadkerti-tóra is érdemes legalább egyszer az életben ellátogatni, és megcsodálni hangulatos víztükrét.

Kiemelt kép: Országalbum/Gorcsev

Bemutatkozik Észak-Magyarország kilenc festői szépségű tava
Bármerre járunk a térségben, mindenütt rácsodálkozhatunk egy-egy gyönyörűségre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik