Virágzó vidékünk

Kiskőrösre csábít a város első turisztikai kisfilmje

Youtube
Youtube
Számos turisztikai fejlesztés valósult meg Kiskőrösön a Petőfi 200 programsorozaton belül, János Vitéz mesepadokat, versautomatát helyeztek ki, okostelefonnal végigjárható túraútvonalat adtak át, valamint elkészítették a város első turisztikai kisfilmjét is.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a Petőfi 200 emlékévben két új állandó tárlattal várja látogatóit. A Költőnek szült anyám című kiállítás Petőfi felújított szülőházában, helytörténeti kutatásokra alapozva a helyi jellegzetességekre fókuszál, és bemutatja a Petrovics család kiskőrösi tartózkodását, korabeli kapcsolatrendszerét, a gyermek Petőfi keresztelését, annak dokumentumait, tárgyi világát és a keresztszülőket. Az emlékmúzeum földszinti tereiben 7 év címmel látható a Petőfi 1842 és 1849 közé eső alkotói időszakát bemutató tárlat. A műveken keresztül megjelenítik a kapcsolódó személyiségeket és a történelmi eseményeket is.

Kiskőrösön a János Vitéz Látogatóközpont 2016-ban nyitott meg, hogy közelebb hozza látogatóihoz Petőfi Sándor híres költeményének színtereit, alakjait és cselekményét. A multimédiás kiállítás egy labirintus-útvonalon, 14 interaktív termen keresztül vezet végig a János vitéz történetén. A helyszín különféle utak mentén járható be, miközben a részvevők tablet segítségével oldhatnak meg szórakoztató, játékos feladatokat. A látogatóközpont helyszíne most egy játszóparkkal is kiegészült, a János Vitéz Parkban játékállomásokon, mesepadokon oldhatnak meg a János vitéz történetéhez kapcsolódó feladatokat a látogatók. A játék egy mobiltelefonos applikáción keresztül.

Egy szabadtéri kiállítás is nyílt a városközpontban lévő Luther-sétányon, ahol két méter magas négyzetalapú hasábokon jelenítik meg Petőfi Sándor rövid életútjának legfontosabb állomásait.

Az új létesítményekkel egy 11 állomásos rövid túralehetőség alakult ki, amely egy komplex várostörténeti digitális túraútvonal része is egyben.

A városközpontban található 27 történelmi emlékmű, szobor és épület mindegyike mellé információs tábla került. Az ezeken található QR-kód leolvasásával minden emlékhelyről egy-egy két perces bemutatófilm is látható.

Petőfi Sándor szülőházának szomszédságában található a világon egyedülálló szoborpark, amelyet a kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság hozott létre még 1986-ban. A parkban jelenleg 18 szobor található Petőfi műfordítóiról. A szoborpark bejáratánál kapott helyet egy versautomata, amelynek segítségével a legismertebb Petőfi-versek szavalatát hallgathatjuk meg négy nyelven.

Megújult a város turisztikai honlapja is, mely a kiskőrösi kistérség kulturális, gasztronómiai és természeti élményeit egységes arculattal, átlátható és felhasználóbarát formában mutatja be. Továbbá elkészült a település első turisztikai ajánló filmje is.

Kapcsolódó
Petőfi-versek nyomán túrázhatunk Bács-Kiskun megyében
15-féle ingyenes, szakvezetéses túrán vehetünk részt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik