Virágzó vidékünk

Petőfi-versek nyomán túrázhatunk Bács-Kiskun megyében

Pixabay
Pixabay
Petőfi-versek ihlette tematikus túrákat szervez a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága egyebek mellett Bugacon, Izsákon és Kiskőrösön - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Petőfi nyomában elnevezésű 15 tematikus kiránduláson a költő verseit hívják segítségül, hogy a korabeli táj értékeit összehasonlítsák a jelenlegi táj változásaival.

Kapcsolódó
Felejthetetlen látványt kínál az ország legifjabb túraútvonala
A Visegrádi-hegység közkedvelt túraösvénye Pilisszentlászlóról indul.

A Kiskunsági Nemzeti Park törzsterülete a Kiskunságnak, amely még hiteles képet ad arról a 19. századi tájról, amelyet Petőfi Sándor is megírt a verseiben. A Duna-Tisza köze sok lényeges vonásában különbözik az Alföld többi részétől. A költő ezt a különbözőséget mutatta fel verseiben, szinte túlfűtött szeretettel – idézi a közlemény Tóth Endrét, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referensét.

A kultúrtájjá formált Kiskunságban ma már üdítő, élményt nyújtó és sok meglepetést tartogató maradványterületek a vadvizes szikesek, a szaggatott felszínű buckavidékek vagy az a néhány vizes élőhely, amely a vízrendezések előtti táj összetett természetességét mutatja meg. A túraútvonalak között a költemények helyszínei szerepelnek, például Kiskőrös, Bugac vagy éppen Izsák.

A Petőfi-emlékév alkalmából szervezett különleges kirándulásokra a túravezetők versekkel is készülnek.

Az Alföld nemcsak természeti gazdagságban, hanem kulturális értékekben is bővelkedik – emelik ki a közleményben, hozzátéve, hogy az eddigi túrák során már megemlékeztek a szegfűvirágzás ünnepéről, a lappantyúk éjszakájáról, jártak a pásztorok és betyárok nyomában, de a szeptember és az október is tartogat még érdekes túrákat.

Őszi kikerics túrát szerveznek szeptember 17-én a kiskőrösi Turjánosban, Szent Mihály-napi túrát szeptember 24-én Bugacon, őszi portyát október 8-án a lakiteleki Kis-réten és természetismereti túrát madármegfigyeléssel a gátéri Fehér-tónál október 15-én.

A Petőfi-emlékév alkalmából meghirdetett szakvezetéses túrák térítésmentesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információk a www.knp.hu/programok oldalon olvashatók, a költőhöz kapcsolódó további útvonalak pedig a www.petofi200.hu oldalon találhatók. (MTI)

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik