Virágzó vidékünk

Előbújt és a tavaszt várja a téltemető

Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park
Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park
Sarród községben, a Kócsagvár melletti erdőben fotózta le a vadvirágot a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársa.

A népi hagyomány úgy tartja, hogy ez a szép, sárga vadvirág bizony a tavasz hírnöke. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése most nemigen támasztja alá a téltemetőhöz kapcsolódó időjóslást. Az OMSZ szerint ugyanis a következő napokban komoly éjszakai fagyokra kell számítani, napközben is alacsony marad a hőmérséklet és akár még hó is érkezhet.

A téltemető nem őshonos faj Magyarországon. A Wikipédia szócikke szerint nálunk a 17. században elkezdődött betelepítéseket követően a kertekből, gyümölcsösökből, parkokból, temetőkből kivadulva a vadonban is szétterjedt, s mediterrán flóraelemként a magyar flóra részévé vált.

A vadvirág jellemzően február végén nyílik, az enyhe telek miatt viszont számíthatunk ennél koraibb virágzásra is, ahogy arról a Fertő-Hanság Nemzeti Park is beszámolt Facebook-oldalán.

Elsősorban a Dunántúlon (Dunántúli-középhegység: Pannonhalmi-dombvidék, Balaton-felvidék, Bakony, Budai-hegység, Pilis; Dunántúli-dombság: Zselic, Külső-Somogy; Alpokalja: Balfi-dombvidék; Kisalföld; Alföld: Mezőföld) és az Északi-középhegység egyes részein (Zemplén, Bükk) fordul elő.

Hababrics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területen fotózott téltemetőt a napokban.

Habarics Béla/hnpi
Habarics Béla/hnpi
Kapcsolódó
Napsárga téltemetővel nyílik az arborétum virágnaptára
Virágnaptárat indít a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik