Virágzó vidékünk

Hadat üzent a hidegnek a téltemető

Sokan úgy tartják, ha kinyílik a téltemető, megérkezett a tavasz.

Bár a jelenlegi időjárási viszonyok nem a tavaszra emlékeztetnek, a természet néhány alkalommal meghazudtolja önmagát. Az illatos hunyor – mely márciusban virágzik – már 2017 decemberében előbújt a Mecsekben, Szilveszter napján pedig már hóvirágok is virítottak a Velencei-tónál. A napokban a medve is a tavasz közeledtét jelezte a néphagyomány szerint.

Nem látták meg árnyékukat a medvék, hamarosan beköszönt a tavasz
A medve árnyéka sok mindenre választ ad a néphagyomány szerint.

Jellemzően február végén nyílik, az Aszófői-séd völgyében viszont idén már január közepén megjelentek a téltemető messziről rikító sárga foltjai – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A téltemető hazánkban nem őshonos, mediterrán származású dél-európai vadvirág, de jól beilleszkedett a hazai flórába, nem vált gyomnövénnyé, és ma már számos helyen megtalálható a nedves talajú gyertyános-tölgyesekben és ligeterdőkben. Nyáron mint a hóvirág visszahúzódik a talajba. Legszebb és legnagyobb vadon élő állománya Aszófő község közelében él.

Kirándulásunk során úgy gyönyörködjünk a virágokban, hogy ne sodorjuk őket veszélybe: csodáljuk meg e gyönyörű védett növényt eredeti termőhelyén és emlékként csak fényképeken vigyük haza

– kérik a nemzeti park szakemberei.

Kiemelt kép: MTI/Manek Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik