Virágzó vidékünk

Újfajta, műanyag okozta betegség jelent meg a tengeri madaraknál

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A műanyaghulladék lenyelése okozza a problémákat az állatoknál.

Egy új, kizárólag műanyagok okozta betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

A londoni Természettudományi Múzeum tudósai szerint a plasztikózisnak nevezett betegségben szenvedő madarak emésztőrendszere a hulladék lenyelése miatt elhegesedett.

A kutatók rámutattak: ez az első feljegyzett példa a kifejezetten műanyagok okozta fibrózisra vadon élő állatoknál. A Journal of Hazardous Materials című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a műanyagszennyezés olyannyira elterjedt, hogy a hegesedés különféle korú madaraknál széles körben dokumentálható.

A betegséget egészen fiatal madaraknál is kimutatták. A tudósok úgy gondolják, hogy ezeket a fiókákat a szülők a táplálék közé keveredett műanyaggal etethették.

A kutatók, köztük a Természettudományi Múzeum munkatársai, Alex Bond és Jennifer Lavers, az ausztráliai Lord Howe-szigetről származó barna vészmadarakon tanulmányozták a lenyelt műanyag mennyisége és a gyomor első részének állapota közötti kapcsolatot.

Megállapították, hogy minél több műanyagot nyelt le egy madár, annál több heg keletkezett az emésztőrendszerében. Az apró műanyagdarabok begyulladhatnak, a tartós gyulladás következtében pedig a szövetek hegesedhetnek és eltorzulhatnak. A betegség a gyomor első részében található csöves mirigyek fokozatos leépüléséhez vezethet. A károsodás miatt a madarak sebezhetőbbé válhatnak a fertőzésekkel és parazitákkal szemben, nehezebbé válhat a táplálék megemésztése és a vitaminok felszívódása, megállhat a növekedés, illetve elpusztulhat az állat.

A tudósok megfigyelték, hogy a madarak gyomrában talált természetes anyagok, mint például a habkő, nem okoztak hasonló problémákat.

Bár a szakértők csak egy madárfajt vizsgáltak a világ egy adott részén, valószínűnek tartják, hogy több faj is érintett lehet, ezért további kutatásokra van szükség a plasztikózis elterjedtségének felderítésére. Mivel a műanyagszennyezés csak az elmúlt évtizedekben jelent meg problémaként, eddig nem vizsgálták széles körben hatásait. (MTI)

Kapcsolódó
Műanyagfaló robothal segíthet az óceánok tisztításában
Egy brit egyetemista fejéből pattant ki az ötlet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik