Virágzó vidékünk

Egyéves a Bükk kuriózuma

Bükki csillagda/Facebook
Bükki csillagda/Facebook
Az elmúlt egy év bebizonyította, nagy az érdeklődés az ég, az égi jelenségek iránt.

Hat év tervezés és kivitelezés után tavaly nyitotta meg kapuit a Bükki Csillagda, mely idén már egyéves születésnapját ünnepli.

Az ünnepi alkalomból miskolci gyerekeket, a Baráthegyi Majorság ellátottjait, a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait látták vendégül az intézményben, akiknek a Spider Speciális Mentőcsoport alapítója, Lehoczki László és csapata tartott mentőkutyás bemutatót, írja a heol.hu.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szerint az elmúlt egy év bebizonyította, nagy az érdeklődés az ég, az égi jelenségek iránt. A Csillagda most tovább újul, a planetáriumban új vetítéseket, a VR eszközökben újdonságokat terveznek, és új szemléletet hoznak be, a meteoritokat a közösségi médián keresztül új megvilágításban fogják bemutatni. Emellett együttműködnek Miskolccal, Egerrel, szálláshelyekkel és szolgáltatókkal.

A Csillagda az első évben felülmúlta az elvárásokat, a remélt 37 ezer helyett közel 55 ezer látogatót fogadott. Meghatározó a forgalom szempontjából Eger és Miskolc közelsége. A Mátra-Bükk térségében több mint 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták, Eger 650 ezer, Miskolc 540 ezer éjszakája nagy súlyt képvisel. A forgalomból a tanösvények, a barlangok, a csillagda is részesül.

A Bükki Csillagda, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság  csillagászati és természetismereti látogatóközpontja a Bükki Nemzeti Park szívében, Répáshuta mellett nyitotta meg kapuit 2022. március 8-án.

A Bükki Csillagda rengeteg érdekes látnivalóval és interaktív élménnyel várja az érdeklődőket: ilyen például a Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, planetárium, megtapogatható meteoritok, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat.

Kapcsolódó
Álomszép légkörfényt videóztak a Bükkben
Erős zöld légkörfényt fotóztak Répáshután.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik