Virágzó vidékünk

Megnyitott és párját ritkítja a Bükk legújabb turisztikai attrakciója

Bükki Csillagda / Facebook
Bükki Csillagda / Facebook

Március 8-án kedden a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont.

A Bükki Nemzeti Park 2017 júniusa óta nemzetközileg elismert csillagoségbolt-park. Derült éjszakákon – a városi viszonyoktól eltérően – szabad szemmel is több ezer csillag, a Tejút és az állatövi fény is látható. A Bükki Csillagda ebben a fényszennyezéstől védett környezetben a célnak legjobban megfelelő kilátóponton helyezkedik el, Répáshuta felett.

A komplex, csillagászati és természetismereti látogatóközpont a tudomány–élmény–interakció hármasával és pedagógiai eszközök segítségével tudományos ismeretek átadására törekszik. Célja az ismeretátadás, a játszva tanulás és az élményszerzés, áll a park közleményében.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az ismeretadást segíti a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, ötven férőhelyes planetárium. Az égbolt csodái a nyolc méter átmérőjű kupolán jelennek meg. A több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D-s film élményeiben is része van a látogatóknak. Az összhatást egy Dolby Digital-hangrendszer teszi teljessé.

Az „Éltető Napunk” elnevezésű kiállítás közel 200 négyzetméteren kapott helyet. Fókuszában a Naprendszer és központi csillagunk. Az érdeklődők képet kapnak a csillagok és a naprendszerek kialakulásának folyamatáról, valamint a szomszédos égitestek tulajdonságairól. A naprendszerbeli látogatást két hologúla teszi teljessé. Az élményszerű, aktív ismeretszerzést többször megoldható tesztek és játékok segítik.

A kiállítás egy külön részlegében szinte minden megtudható a hullócsillagokról és a meteoritokról. Nemcsak szabad szemmel, hanem polarizációs mikroszkóp segítségével is vizsgálhatók a távoli világokból érkezett kövek. A terem középpontjában egy hatalmas, 32,3 kilogramm tömegű, földbe csapódott vasmeteorit megérintésére is lehetőség nyílik.

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb (6,7 méter átmérőjű) kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap. Éjszaka a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk. Az esti program felhős időben sem marad el, a Bükki Csillagda csillagászai alternatív programokkal várják az érdeklődőket.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Egyedi élményeket nyújtanak az ide fejlesztett VR-eszközök, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett vagy különböző küldetések részesei lehetnek az űrben vagy akár a Holdon és a Marson is. A legkülönlegesebb küldetés egy két fős játék, amikor a játékosok egy holdrovert vezetve egy izgalmas kalandban vesznek részt az Apollo-18 küldetés során.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelten fontosnak tartja a Bükk élővilágának és természeti értékeinek bemutatását és megóvását. A látogatóközpont mellett felépített mészégető boksától indul a Bolygótúra tanösvény. A túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A 4 kilométer hosszú tanösvény mintegy 2 óra alatt járható be. A sárga „T” jelzésén haladva az állomásokon szerepelnek a planéták tulajdonságai, továbbá a terület földtani, kultúrtörténeti, növény- és állattani érdekességei és értékei is megjelennek.

A könnyebb elérhetőséget elősegítendő, helyközi buszmegálló is épült az országút mentén, így a Bükki Csillagda Miskolcról és Egerből is elérhető, sőt akár a fővárosból is, átszállás nélkül.

A Bükki Csillagda belépőjegyeit már otthonukban megvásárolhatják az érdeklődők, de természetesen a helyszínen is van erre lehetőségük.

Kapcsolódó
30 kilométer magasból készített fotót a Balatonról az űrbatyu
Több kamera is utazott a ballon műszergondolájában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik