Virágzó vidékünk

Nyár végére elkészül a Bükk új turisztikai látványossága

Bükki Csillagda / Facebook
Bükki Csillagda / Facebook

Kedden mutatták be a sajtónak a készülő répáshutai csillagdát, számolt be róla a heol.hu.

A falak állnak, a belső munkákon dolgoznak, kívül is rakják a követ, a tervek szerint nyár végére megnyílhat az 1,3 milliárd forintból készülő turisztikai attrakció, amely a borsodi megyehatárnál található.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) vezérigazgatója elmondta, a föld alatti és feletti világot és a levegő értékeit mutatták be eddig, de a csillagos ég is a természet része, és ezzel is érdemes megismerkedni.

Bükki Csillagda / Facebook

A Kaptárkő Egyesülettel közös ötlet öt éve született, megvalósítására több helyszín is szóba került. Végül arra a gyönyörű panorámával rendelkező, nem fényszennyezett, de leromlott területre esett a választás, ahol egykor mészégető boksák álltak. Az épületben négy, kint egy attrakcióval készülnek, olvasható a cikkben.

Lesz planetárium, a Napot és a meteoritokat bemutató kiállítás és egy csillagvizsgáló is. A látogatók a virtuális valóságban autózhatnak a Marson, űrsétát tehetnek a Nemzetközi Űrállomáson, és részt vehetnek egy kétszemélyes küldetésen a Holdon. Az épületen kívül virtuálisan elrepülhetnek a Bükk fölött is. A környéken egy négy kilométeres tanösvényt alakítanak ki, így elsétálhatunk a Naptól a Neptunuszig.

Kapcsolódó
Egy-két évtizeden belül eltűnik a fenyő, aztán a bükk Magyarországról
Lucból pedig csak mutatóban marad néhány példány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik