Virágzó vidékünk

Magasra szökött a Bükk egyik karsztforrása

Pozsgai József
Pozsgai József
A ritka látvány miatt a következő napokban is jó eséllyel érdemes felkeresni a helyet.

Az elmúlt hetekben a Bükk-fennsíkon hullott nagy mennyiségű csapadék hatására nem csak a lefolyó vizek mennyisége növekedett, hanem beindult a hegylábi Vöröskő-karsztforrás is.

Mint a napokban a Sokszínű vidék megírta, a Szinva-patak megnövekedett vízhozama miatta a lillafüredi Palota Szálló melletti vízesés is intenzívebben, látványosabban zúdul alá a megszokottnál.

Kapcsolódó
Ereje teljében zúdul alá a Szinva patak Lillafüreden
Az elmúlt napok - vagy inkább hetek - esőzései megtették a hatásukat.

Ilyen heves tavaszi esőzések után már-már természetes, hogy feltör a Bükk egyik legismertebb karsztforrása, a Vöröskő-forrás, bár megtörtént már, hogy ősszel és télen is megtette ugyanezt.

Ez a forrás a karsztvízszint megemelkedésével működik, így a ritka látvány miatt a következő napokban is jó eséllyel érdemes felkeresni a helyet.

A Vöröskői-forrás látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

Pozsgai József a természet nagy barátja, aki korábban is megajándékozta olvasóinkat gyönyörű fotóival, így az ébredező Szalajka-völgy szépségeivel, és az Észak-Magyarország csodájánál, a Lyukaskőnél készített felvételeivel.

A fotós a minap a Bükkben barangolt, amikor ellátogatott a Vöröskő-forráshoz, ahol videót készített a magasba szökellő karsztforrásról.

https://www.youtube.com/watch?v=4-kgYnafRt4

Kapcsolódó
A karsztforrás, amiről senki nem tudja, honnan ered
A rejtély évszázados és még mindig megoldatlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik