Virágzó vidékünk

Visszakapja a természet a Kiskunság egyik legszebb tavát

Cél, hogy a lehetőségekhez mérten visszaállítsák az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát.

A Petőfiszálláson és Pálmonostorán található Péteri-tavat 1976-ban nyilvánították védett természeti területté. A 230 hektáros szikes tó legfőbb értéke, hogy több mint kétszáz madárfajnak nyújt otthont és költőhelyet, növényvilága is sokszínű, írja a Félegyházi Közlöny.

Az első világháború idején a halastavak építésének lázában, a két település határán egy gátat építtettek hadifoglyokkal. Az elmúlt napokban ennek a gátnak a bontását kezdték meg, hogy visszaállítsák az eredeti állapotokat. A program megvalósításához 329 millió 900 ezer forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A több évtizede tartó aszályos időjárás miatt a Duna-Tisza közén az egykori szikes tavak kilencven százaléka mára eltűnt. Ezért vált fontossá a Péteri-tó eredeti állapotának visszaállítása, természeti értékeinek megmentése.

Teljesen kiszáradtak a szikes tavak a Kiskunságban
Sivár kietlen vidék ez ilyenkor, de mégis nagy élmény egy ilyen tómederben sétálni.

Jelenleg a tó három különálló tóegységből áll. A nemzeti park célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaállítsák az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet kínálva számos védett fajnak.

A visszaállítás során, több helyen gátat és töltést bontanak el, és jelentősen csökkentik a nádas felületét, hogy megnőjön a vízfelület. Ezen kívül felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykori halgazdálkodást szolgálta, valamint újabb kilátót és madármegfigyelőt is építenek.

Pálmonostora és Petőfiszállás közösen próbál pályázati forrást találni a tó környékének fejlesztésére. Elképzeléseik szerint a Vándormadarak nyomában című pályázatból tanösvény épülne, amelynek egy része látványos módon, a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén.

Szeretnének olyan útvonalat kialakítani, amelyen a természetjárók gyalogosan és kerékpárral is körbekerülhetik a tavat.

Kiemelt kép: Pálmonostora község honlapja

Bemutatkozott a klímaváltozás Magyarországon: kiszáradtak a szikes tavak
A klímaváltozás lassan a laikusok számára is kezdi éreztetni hatásait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik