Virágzó vidékünk

Csillagda épül a Bükkben

Az épületben a több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóp is helyet kap.

Elkezdődött a Bükki Csillagda építése, a répáshutai beruházást a tervek szerint 2021 második felében adják át a nagyközönségnek – közölte a Bükki Nemzeti Park az MTI-vel.

A Bükki Csillagda Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, az interaktív projekt szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt világába. Az épület csaknem 700 négyzetméternyi alapterületen várja majd a vendégeket

– olvasható a közleményben.

A beruházást 2018 elején jelentették be Répáshután, amikor elhangzott: a 990 millió forintból megvalósuló látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb csillagászati bemutató tere lesz, amely a remélt hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként és szakmai szempontból nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

Az épületben a több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóp is helyet kap, amely tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteoritgyűjtemény is látható lesz az intézményben.

A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.

Kiemelt képünkön a Tejút látszik egy hosszú expozíciós idővel készült képen Salgótarján Rónafalu településrészérõl fotózva 2020. április 22-én.  – Fotó: MTI/Komka Péter

Kozmikus utazásra röpíti a látogatókat a Pannon Csillagda Bakonybélben
A Jupiter kavargó felhői és a Szaturnusz összetett gyűrűrendszere is megtekinthető.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik