Virágzó vidékünk

Retro plakátokon a régi Balaton

Fonyódi és balatoni rendezvények plakátjaiból, szórólapjaiból és helyi szolgáltatók hirdetményeiből nyílik kiállítás a Fonyódi Művelődési Központban.

A kiállítás anyagául szolgáló szolgáló plakátokat az 1954-től a fonyódi járási könyvtárban, majd a fonyódi könyvesboltban dolgozó Bata Lőrincz gyűjtötte – közölték a szervezők.

Rendszeresen eltette a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit; fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Elrakott több településismertető prospektust is. A saját házának a padlásán tárolta évtizedeken keresztül őket, majd a halála után egy részük a fonyódi könyvtár tulajdonába került unokahúga, Bata Márta jóvoltából.

Több, a plakátokon szereplő program, például a „Halló, itt Balaton!” elnevezésű zenés műsor a Fonyódi Szabadtéri Színpadon került megrendezésre az Országos Rendező Iroda szervezésében, például Korda György, Koós János, Zalatnay Sarolta, Hofi Géza fellépésével.

Fonyódi Kulturális Intézmények

Az összegyűjtött plakátok, szórólapok hátoldalára feljegyezte a monogramját, majd közölte a dátumot, amikor a plakátot begyűjtötte. Időnként itt arra is tett megjegyzést, hogy milyen körülmények között szerezte be a plakátot, például törmelékek közül, kerítésről – kirakatból szedte le, vagy például azt, hogy a műsor elmaradt, ill. azt, hogy a bál jól sikerült, hajnalban mentek róla haza.

Fonyódi Kulturális Intézmények

Több plakátot kézzel készítettek, ezek teljes mértékben unikális példányok.

Fonyódi Kulturális Intézmények

Az időszakos kiállítás megnyitásának időpontja: 2023. március 18. szombat 15.00 óra

Helyszín: Fonyódi Művelődési Központ (Fonyód, Ady Endre u. 17.)

A kiállítás 2023. május 31-ig látogatható a művelődési központ nyitva tartási idejében.

Fonyódi Kulturális Intézmények

Kapcsolódó
Gejzírek, síparadicsom, tihanyi magyar olimpia – megvalósulatlan tervek a Balatonnál
A Balaton turisztikai, gazdasági szempontból hazánk egyik legnagyobb kincse, nem csoda, hogy próbálták, próbálják kihozni belőle, amit lehet. Sőt, néha a lehetetlent is. Most ezekből mutatunk néhányat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik