Virágzó vidékünk

Vízparti fákat rongáltak meg barbár módon Dunakeszinél

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A fák életfolyamataiban a szállítószövetek átvágásával visszafordíthatatlan károkat okoztak.

Dunakeszi határában, a Duna-part északi szakaszán valaki az elmúlt napokban több vízparti fába is mélyen belevágott. Ez amellett, hogy minősíthetetlen barbárság, több tízmillió forintnyi károkozás is. Rendőrségi feljelentés is született az ügyben, írta a Dunakeszi Post.

Az elmúlt időszakban egyre több lakossági bejelentés érkezett, hogy a Duna sor északi szakaszán sajnos több vízparton álló fában kárt okoztak

– mondta a portálnak Tóth Eszter, Dunakeszi város főkertésze.

A terület a nagyvízi meder része, állami tulajdonban van. Kezelője a Közép Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság. Az illetékeseket értesítették, a helyszíni szemlék megtörténtek.

A fák törzsét körülbelül egy méter magasságban teljes keresztmetszetben átvágták. A fák életfolyamataiban a szállítószövetek átvágásával visszafordíthatatlan károkat okoztak

– fűzte hozzá a főkertész.

A kár a Magyar Faápolók Egyesületének faérték számítása alapján is több tízmillió forintban mérhető.

A parti sávban, főként ezen a szakaszon azért is veszélyes a fakivágás, rongálás, mert itt a folyó folyamatosan bontja a partfalat, sokszor nagyobb földtömeg szakad le, ezek a nagy fák pedig kiterjedt gyökérzetükkel tartják azt. Ha a fa elpusztul, a gyökere is elkorhad, és a partfal könnyebben károsodik, omlik le, helyrehozhatatlan károkat okozva a partfalban, az útban, a parti házsorban.

A rendőrségi feljelentést megtették, és kamera kihelyezését tervezik a területre. A biztonság miatt szükséges a fák kivágása, ezeket az illetékes vízügyi igazgatóság teszi meg.

Kapcsolódó
Valaki körbefűrészelte a csopaki strand legöregebb tölgyfáját
Feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik