Virágzó vidékünk

4 ezer éves kunhalomra bukkantak a kunsági régészek

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A bronzkorban építhették.

Szakértői vizsgálat alá került egy kengyeli kunhalom – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai közösen vizsgálták meg a kengyel határában árválkodó kunhalmot. A lapos kurgánra még tavaly bukkant rá az illetékes természetvédelmi őr, az értékes tumulus nem szerepelt sem régészeti, sem természetvédelmi nyilvántartásban.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A kunhalom állapota az évek során folyamatosan romlott, a környékre jellemző kiváló termőképességű talaj miatt azt több mint 50 %-ban elhordták.

A további bolygatás megakadályozása érdekében döntöttek a kengyeli halom esetében a vizsgálat mellett a szakemberek.

A beavatkozás során a cél egy függőleges falfelület létrehozása volt a megbontott oldalon, ahol a felhordott talajrétegeket azonosítani lehet. A munka eredményeképpen a talajszelvény “árulkodott” a korok lenyomatáról.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A kengyeli kunhalom keletkezésének idejét a korai bronzkorra teszik a régész szakértők, kora a 4000 évet is meghaladhatja.

Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a földtulajdonosok és földhasználók ismerjék területükön ezeket a földműveket, mert csak így őrizhetők meg.

Egy olyan halomra, amely talán az egyiptomi piramisoknál is idősebb, büszkének kell lenni tulajdonosának és foggal körömmel védeni a jövő nemzedékei számára.

Kapcsolódó
Földpiramisok szellemvilágát fürkészi a kunsági múltkutató
Porcsin Szűcs Sándor a kunhalmok szerelmese tizedik éve kutatja az ősi dombok titkait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik