Mozaik

Több mint 5000 éves a világ egyik legrégebbi csillagászati emlékműve

wikipedia.com
wikipedia.com
A síremlék idősebb, mint a Stonehenge és az egyiptomi piramisok.

I.e. 3200 körül a neolitikumban épült az Írországban található ősi emlékmű, a Newgrange. A Boyne folyóra néző emelkedőn, Droghedától 8 kilométerre nyugatra található síremlék idősebb, mint a Stonehenge és az egyiptomi piramisok.

Kapcsolódó
Több mint 2000 éves a világ első meteorológiai állomása
A Szelek tornya tudományos céllal épült az i.e. 2. század végén.

A Newgrange-i átjárósír különleges prehisztorikus építmény. Egyike a világ legöregebb, csillagászatilag felállított emlékműveinek. A halom átmérője 85 méter, magassága 13 méter, területe körülbelül 1 hektár. Egy 19 méter hosszú átjáró egy 3 fülkével rendelkező kamrába vezet.

Az átjáró és a kamra a felkelő naphoz igazodik a téli napforduló körüli reggeleken, azaz az év legrövidebb napján a központi kamrát rövid időre megvilágítják a felkelő nap sugarai, amelyek az átjárón keresztül érkeznek.

wikipedia.com

Newgrange-et 97 nagy kő veszi körül, ezeket szegélyköveknek nevezik, amelyek közül néhány különlegesen vésett. A legszebb a bejárati kő, ami  5 egymásba kapcsolódó spiráljáról és rombuszokból álló díszítő szegélyéről nevezetes.

A sír és a környéke nyilvános, a sírba való belépés pedig vezetett túrákkal történik. Téli napforduló reggelén sorsolással döntik el, ki mehet be megnézni az eseményt. Érdekesség, hogy 2007-ben, az éves jegysorsoláson több mint 28 000 jelentkezés érkezett.

Kapcsolódó
A kert, ahol ketrecben tartják a gyilkos növényeket
A kert célja a növények és azok hatásainak megismertetése, és a narkotikumok veszélyeire való figyelmeztetés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik