Virágzó vidékünk

Ilyen mesés panorámával kevés turistaház büszkélkedhet az országban

drexler szilárd
drexler szilárd
Impozáns épület nyitotta meg kapuit az erdők ölelésében a Karancs-Medves vidékre érkező turistáknak.

Október 8-án, pénteken átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét a Salgótarjánhoz tartozó erdei városrészen.

Kapcsolódó
Csodás látvány a magyar-szlovák határ középkori vára
Somoskő vára éppen a magyar-szlovák határon áll.

Az Ipoly Erdő Zrt. beruházásában megvalósult, 2015-ben megnyitott kirándulóközpont a Karancs-Medves vidékre érkezők turisztikai bázisa, mely csodálatos természeti környezetben, a Somoskői vártól 400 méterre, a Medves-fennsík peremén, a Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn található.

MTI/Komka Péter A kibővített (bal oldalon) látogatóközpont

A környék geológiai érdekességeket, várakat, kiállítóhelyeket rejtő, tiszta erdei környezetben kellemes túrázási lehetőségeket kínáló kirándulóhely egyebek mellett osztálykirándulások kedvelt célpontja.

A látogatóközpont fejlesztésének első üteme 2015-2016-ban készült el a vadasparkhoz közeli területen, akkor 19 fős matracos szálláshellyel állt a turisták rendelkezésére. A mostani ütem határon átnyúló programban, a Lévai Erdészet partnerségével valósult meg 630 ezer euró uniós támogatás igénybevételével, 417 millió forint teljes ráfordítással, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 35 millió forintos támogatásával. Utóbbi összeget a park kialakítására, a berendezésekre, felszerelésekre fordították

– mondta az átadón Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

MTI/Komka Péter Minden igényt kielégít a látogatóközpont szálláshelye

A szálláshelyek bővítése, a konyha és az étterem kialakítása lehetővé tette, hogy a 42 férőhelyes kirándulóközpontot még jobban bevonják az erdei iskolák tevékenységébe.

Nem sok olyan turistaház van, amelynek a teraszáról egyszerre két vár, Salgó és Somoskő vára is látható

– mondta az ünnepségen Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A kiváló helyszínen lévő kirándulóhely óriási lehetőség Salgótarján és környéke, a Karancs-Medves vidéke számára, mert a régió természeti, gazdaságtörténeti és történelmi látnivalói sokkal több lehetőséget rejtenek, mint amennyire ma még ezeket ismerik az országjáró turisták.

Kapcsolódó
Tudtad? Magyarországon található a világ első határon átnyúló geoparkja
Nem mellesleg az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része.
Olvasói sztorik