Virágzó vidékünk

Virágzik a tavaszi hérics, fotózza le!

Kiskunsági Nemzeti Park/Tóth Tímea
Kiskunsági Nemzeti Park/Tóth Tímea

A boglárkafélék családjába tartozó növény tudományos nevét (Adonis vernalis) a görög-latin mitológiából ismert Adoniszról, Vénusz kedveséről, a férfiszépség félistenéről kapta. A magányosan fejlődő, általában bokrosodó évelő növény, márciustól májusig virágzik. Beporzásáról különböző rovarok gondosnak, magjainak terjesztéséből a hangyák is kiveszik a részüket – írta a virágról Kiskunsági Nemzeti Park.

Zölden és szárítva is igen erősen mérgező hatású növény, a legelő állatok is elkerülik. Bár hazánkban sokfelé megtalálható, az Alföld jelentős részéről eltűnt. Főleg száraz gyepeken, legelőkön, irtásréteken, karszt-bokorerdőkben, ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele. Az egykor mértéktelen gyűjtése miatt (gyöktörzse vizelethajtó, szívnyugtató hatású) és élőhelyeinek fogyatkozása következtében mára védettséget élvez. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A tavaszi hérics is szerepel a Vadonleső önkéntes adatgyűjtő programjában. A nyitott szemmel járó természetkedvelők által gyűjtött adatok szakmai ellenőrzést követően bekerülnek a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe (TIR).

Kapcsolódó
Csúcsot döntött a löszgyepek legritkább vadvirága
A volgamenti hérics az Alföld löszpusztáinak jégkorszak után fennmaradt faja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik