Virágzó vidékünk

Irreálisan alacsonyak az ingatlanárak a Tisza-tónál

MTVA/Bizományosi: Lehotka László
MTVA/Bizományosi: Lehotka László

A Tisza-tónál szép csendben előnyt kovácsolnak abból, amit hátrányként éltek meg korábban, amikor a környéket elkerülték a nagy beruházások, és persze a nagyszabású útfejlesztések is. A balatonitól és a velencei-tavitól jócskán elmaradó helyi ingatlanárak emiatt még mindig olyan alacsonyak, hogy már pusztán ezért egyre vonzóbb a kínálat a vevők számára, írja a Világgazdaság.

A lap az ingatlan.com adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a tóparti településeken 30 millió forint alatti átlagáron kínálják az ingatlanokat még most is.

A legértékesebbek a tiszafüredi ingatlanok, ott március végén csaknem 40 millió volt a napi középár, amit nem meglepő módon a poroszlói piac követ több mint 30 milliós átlaggal. E két település főútról elérhető, ráadásul Budapestről közvetlen vasúti járatokkal, átszállás nélkül megközelíthető.

Abádszalókon és Kiskörén is 24,5 millió forint körül mozog az átlagos kínálati ár, Sarudon egymillióval több, 25,6 millió az aktuális árszint. A tóparttól távolabb fekvő tiszaderzsi lakóövezetben kínált ingatlanok árszintje fele a környékbelieknek, aminek a helyi munkalehetőségek és az idegenforgalom hiánya a speciális oka.

Az országos kereslet megtorpanása a Tisza-tavat még inkább helyzetbe hozza, hiszen a legfelkapottabb nyaralóövezetekhez, mindenekelőtt a Balatonhoz képest ma már harmadáron lehet ott vásárolni. A fővárosból ugyanúgy egy-másfél óra autózás a Tisza-tó, mint a Balaton, ami megelőlegezi azt, hogy hamarosan gyorsan fejlődő környék lehet, olvasható az elemzésben.

A térség ingatlanállományáról érdemes tudni, hogy a kínálatot többnyire vegyes falazatú, illetve vályogból épült házak és Kádár-kockák adják, a tó körül jellemzően olyan régebbi nyaralók találhatók, amelyek esetében a vételáron felül tetemes felújítási költséggel is kell kalkulálni – tudtuk meg.

A tó közelében azonban nem riadnak vissza a vásárlók a teljesen felújítandó vagy a bontandó épületektől sem, hiszen így olcsóbban juthatnak jó helyen lévő telekhez, mintha a folyamatosan dráguló üres telkek kínálatából választanának

– mondta Benedikt Károly, a Duna House (DH) PR- és elemzési vezetője.

Kapcsolódó
Április elejéig nyári vízszintjére töltik fel a Tisza-tavat
Ezzel is készülnek a várható aszályos időjárásra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik