Virágzó vidékünk

Bíborszín kehellyel bókol a mérgező vadvirág

Flickr / Zámbó András
Flickr / Zámbó András
Mindent a szemnek, semmit a kéznek.

Virágzik a fekete kökörcsin a nagydorogi Szenes legelőn – írta a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A magyarországon nyíló tavaszi virágok meseszép példányairól hétről hétre hírt adunk, most újabb pompás vadvirágra bukkantak a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai.

A fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans) száraz homokgyepek, pusztafüves lejtők tavaszi virága. A virág a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet több pontján előfordul, de sehol sem gyakori.

Wikipédia

A fekete kökörcsin legszebb állományát a nagydorogi Szenes legelőn találjuk.A márciusi időszakban homokgyepeink vegetációja még jelentős részben nyugalmi állapotban van, ilyenkor kevés növényfaj virágzik, ezek közé tartozik a fekete kökörcsin.

A szerény megjelenésű növény selymesen fehéren szőrös. Virága kezdetben erősen bókoló, fekete, lilás, bíbor színű, 3-4 centiméter átmérőjű, gyökere mélyre hatol a száraz homokba. A mérgező növényt a legelő állatok nem szeretik.

A fekete kökörcsin Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Kapcsolódó
Csodálatos vadvirágok nyomában járnak a dél-alföldi pusztaságban
A sétán a kosborokon kívül a látogatók találkozhatnak a puszta szintén védett értékéve, az árvalányhaj állományaival, mélyebb fekvésű részeken pedig a szintén védett Kisfészkű aszattal.
Olvasói sztorik