Életmód

Kezdődik a legnagyobb pásztorünnep, feldíszítve térnek haza az állatok

Amikor Svájcba beköszönt az ősz, az alpesi legelőkről a völgyekbe terelik a haszonállatokat, amit valódi ünnepség övez. Az "Alpabzug"a legnagyobb és legszebb őszi rendezvény közé tartozik.

Szeptember 29-e Szent Mihály napja, s egész  Európa-szerte ismert pásztorünnep. Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot telelőhelyeikre, ekkor lépnek szolgálatba az új pásztorok.

Régi időkben ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt. A Hortobágy vidékén Mihály nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. Erről részletesen is írtunk korábbi cikkünkben. Most egy kis kitekintővel szeretnénk megmutatni, hogy az Alpok vidékein hogyan zajlik az állatok behajtása, a pásztorünnep.

A hagyományőrző, az állatokat virágokkal feldíszítő, az évezredes pásztorünnepet véresen komolyan ápoló Svájc továbbra is méltó módon zárja a nyári szezont. Láthatóan a legnagyobb békességben vannak a hagyomány és fejlődés megtalált harmóniájában. Általában szeptember utolsó szombatján hajtják be a jószágokat az Alpok magaslatairól téli szálláshelyeikre, a falvakba.

A munkával töltött alpesi nyári évszakokat fesztivállal zárják. Ilyenkor az állatok biztonságban és egészségesen vonulhatnak otthonaikba, az istállóikba. A tehéncsordát ilyenkor ünnepi díszbe öltöztetik, akik egy nagy felvonulás keretében búcsúznak el a nyártól. A teheneket megtisztítják, a kolompokat kifényesítik majd elkészítik az állatok fejdíszeit, ami többnyire lucfenyőből  és alpesi virágokból áll.

Az alábbi felvétel a napokban készült, bizonyítva, hogy a svájci hagyomány él, és bár lehet, hogy a kolompok túl nagyok és hangosak, de ez is a népszokás része. Miután az állatok hónapokig együtt élnek gondozóikkal, valószínű, hogy elnézik nekik, hogy a hazafelé vezető út egy kicsit hangos.

Kiemelt kép: Pixabay

Jelenleg ez a legjobb sajt a világon
Svájcban készíti egy kistermelő.
Olvasói sztorik