Mozaik

Kitüntették a csúcshozamot tejelő tehenet

Országosan 1002  jószág szerepel az aranytörzskönyves listán.

Fáklya névre hallgat az a tejhasznú holstein-fríz szarvasmarha, amely teljesítményével kiérdemelte az aranytörzskönyvet és egy dísz nyakszalagot. A növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó – mintegy kilencszáz tehenet és szaporulatát tartó – fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. tízéves tehene eddigi élete során 100 ezer kg tejet adott, tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Elpusztult Yvonne, a világ legismertebb szökevény tehene
Yvonne 2011 tavaszán szökött meg, bevette magát az erdőbe és hetekig békésen élt a vadon állatai közt.

A Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületétől azok a tehenek kapnak aranytörzskönyvet, amelyek életük során legalább 100 ezer kilogramm tejet termelnek.

A Csongrád-Csanád megyében működő agrárvállalkozásnál eddig Fáklya a negyedik jószág, amely elérte ezt a teljesítményt. A szabadforgalmú, robotfejős technológiának köszönhetően itt a jószágok jól érzik magukat: akkor esznek, amikor akarnak, akkor állnak be a robotfejőhöz, amikor annak szükségét érzik, és akkor mennek a vízágyra pihenni, amikor szeretnének.

Országosan 1002  jószág szerepel az aranytörzskönyves listán. A Csongrád-Csanád megyei cégnél ebből négy tehén birtokolja az aranytörzskönyvet.

A Fáklya névre hallgató szarvasmarha napi 50-55 kilogrammos teljesítményével érte el az elismerést.

Kiemelt kép: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

Megmenekült a kényszervágástól a 10 éve gazdátlanul kóborló tehéncsorda
Az állatok leölése 350 ezer złotyba, körülbelül 25,5 millió forintba került volna a lengyel államnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik