Tengernyi élményt kínál a Bakony vadregényes kirándulóhelye

A Cuha-völgyben túrázhatunk akár babkocsival, de mászhatunk sziklát, átkelhetünk a patak kövein, mászhatunk kidőlt fák alatt és felfedezhetünk három barlangot is.

A Bakony egyik legszebb és leglátványosabb kirándulóhelyének már a megközelítése is élményszámba megy. Itt megy keresztül ugyanis az ország legimpozánsabb vasútvonala, amit Bakonyvasútként is szoktak emlegetni.

Szarvas Zsolt

A Győr-Veszprém vonalon juthatunk el a Cuha-völgybe, ahová Veszprém felől Vinyéig három alagúton és két völgyhídon át halad keresztül a szerelvény. Az egyik viadukt felett található az 1896-os vasútépítési emlékmű, valamint ezen a vonalon épült az egyetlen omlásvédővel ellátott alagút is.

Aki Győr felől érkezik bár nincs része ekkora élményben, de a láthatja Pannonhalma mesés épületét és Sokoró, Bakonyalja tájai is tartogatnak szépségeket.

Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt
Szarvas Zsolt

A túrázók végigjárhatják Porva-Csesznek vagy Vinye felől is a szurdok túraösvényét. Vinyén egy kedves kis büfé, étterem, több vendégház is várja őket, nameg az erdő és maga a Cuha-völgy.

A Cuha-patak Eplénynél ered, híres völgye pedig a Zirchez tartozó Kardosrétnél kezdődik és Vinyéig tart. Ennek egy rövidebb szakasza a Cuha-szurdok Porva-Csesznek és Vinye között. Ez az egyik legnépszerűbb túravonal, hiszen igazi családbarát kikapcsolódás, de mégis vadregényes élményt ad, többször kell átkelni a Cuha-patakon is.

Szarvas Zsolt

A tapasztaltabb túrázók tehetnek egy 13 kilométeres körtúrát is. Nekik a Porva-Csesznek vasútállomásig tartó szakasz után nem a vonatra kell felszállni, hanem az állomást megkerülve felkapaszkodni a Kopasz-hegyre, majd a sárga sávos turista jelzést követve, a Hódos-ér mellett visszamenni Vinyére.

Az útvonalon van felépítve egy különleges sportpálya, a Cuha-völgyi Via Ferrata, ami a sziklamászás egy könnyebben teljesíthető műfaját jelenti. Kiépített kötélpályákon, különböző nehézségű utakat lehet végigjárni. Az úton fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok segítik a haladást.

Szarvas Zsolt

Bár sokkal rövidebb, de látványában és élményében nem kisebb értékű túraút az Alsó-Cuha szurdok, amit legutóbb e sorok írója is teljesített népes családjával. Ezt az utat lehet Bakonyszentlászló felől és a vinyei állomásról is teljesíteni, mi az utóbbiról indultunk neki az útnak és már az elején, a Kőpince-barlangnál el is tévedtünk.

Szarvas Zsolt

Apropó barlang. Ezen az ösvényen haladva három barlangot is megcsodálhatunk. Az első a Kőpince-balrang, amely könnyen megközelíthető karsztos barlang, a belsejében most is csepegő víz mini cseppköveket hoz létre a mennyezeten, ahol egy nyílás mutatja meg nekünk az eget.

Szarvas Zsolt

A sziklál közt 8 méter magasan megbújó kopár Zsivány-barlang kalandos mászással, a fák kiálló gyökérzetébe kapaszkodva közelíthető meg – igazán kalandos élmény. A legenda szerint ez is – ahogy a Kőpince-barlang – Savanyó Jóska betyár rejteke volt. A harmadik a Remete-barlang, ez már az Alsó-Cuha-szurdok után, az Ördög-rét felől közelíthető meg, felfelé kell baktatni a domboldalon, jelzések segítenek megtalálni a szűk bejáratú helyiséget.

Szarvas Zsolt

De most kanyarodjunk csak vissza utunk elejére, mi is okozta a mi tanácstalan bóklászásunkat? Egyrészről az, hogy az égvilágon semmi térképes segítséget nem használtunk, csak megkérdeztünk egy helyi lakost, hogy balra kanyarodva hogyan juthatunk el az Ördög-rét felé a szurdokon keresztül. Másrészt pedig öten, öt (de legalább négy) különböző irányba gondoltunk az út folytatására ott, ahol már nem találtunk turista jelzést. A patakot nem mertük tovább követni, nem nagyon találtunk kitaposott ösvényt, azt meg nem gondoltuk, hogy át kellene vágni a Zsidó-réten… pedig de.

Szarvas Zsolt

Egy fiatalokból álló turistacsoportot kérdeztünk meg végül, akik applikációt használva járták az utakat és a hátszelük vonzásában végül mégiscsak keresztülszeltük a rétet. Bent az erdőben megebédeltünk egy kidőlt fatörzsön, majd meg is találtuk ismét a patakmedret és bár innen már nem volt hosszú az út az Ördög-rétig, viszont annál kalandosabb. Ugyanis a nagy szélviharoknak köszönhetően annyi fa dőlt be a szurdokba, hogy komoly fizikai meló volt néha a mászós-kúszós  haladás.

Bár a célunk az volt, hogy megkeressük az utat Bakonyszentlászló felé, de inkább rövidebb körtúrává rajzoltuk át az útvonalunkat, hiszen az Ördög-rét után még vagy 3 kilométer várt volna ránk, míg Vinye felé éppen a fele.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Cuha-völgy egy olyan kirándulóhely, ahol minden túrázni induló kalandos utakat találhat magának, legyen az fiatal vagy idősebb, gyakorlott vagy éppen kezdő az erdei, sziklás terepen. Ráadásul minden évszakban gyönyörű a Bakonynak ez a szelete.

Kapcsolódó
Jégszellemek a Cuha-patak vízesésénél
A meredek sziklafalak között kanyargó vadregényes Cuha-patak télen is csodálatos látnivalókkal kényezteti az arra sétálót.