Virágzó vidékünk

Újra csordogálnak a tavaly kiszáradt bakonyi patakok

Kurtus János/Csodálatos Bakony
Kurtus János/Csodálatos Bakony
A jelentős csapadék hatására a vízfolyásokon megkezdődött a vízpótlás.

A tavalyi aszály után idén év elején újra megteltek vízzel a bakonyi patakok. Nem csak kiszáradt kövekből áll a Római-fürdő, újra van víz a bakonyi patakokban, a Gajában, a Cuhában, a Gerencében is.

A kirándulók élvezik a látványt, amiben nyáron a szárazság miatt nem lehetett részük, a kistermelők örülnek, hogy vízzel telnek a kutak, és bíznak benne, hogy a talajnedvesség majd jó lesz növényeiknek, írja a veol.hu.

A bakonyi vízbázis állapota javult, vízgyűjtői megteltek.

A most lehullott eső és hó – különösen a tavalyi év tükrében – rendkívül kedvező, azonban a vízkészlet nagymértékű hiányának pótlására nem elég. Bízunk abban, hogy az évszaknak megfelelő időjárás biztosítja majd azt a csapadékmennyiséget, ami a vármegye vízfolyásainak vízkészletét stabilizálja

– fogalmazott Horváth Angéla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese.

Bakonyerdő zrt/Facebook

Tavaly a szélsőséges aszály hatására a vízfolyásokon rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki, nyár végére Veszprém vármegyében több vízfolyás teljesen kiszáradt. A vízügyes szakemberek éppen ezért rendkívül pozitívnak értékelték a 2023 januári, a sok éves átlagot erőteljesen meghaladó esőzéseket, a sok év eleji csapadékokot.

A csapadék hatására, ami a sokéves átlag háromszorosa volt, a Bakony vízfolyásain több kisebb árhullám is levonult az év első hónapjában, de ezek sehol sem okoztak jelentős vízszintemelkedést. A lehullott csapadék hatására azonban a vízfolyásokon megkezdődött a vízpótlás, aminek következtében a vízfolyások környezetének vízháztartása is javulni fog.

Kurtus János/Csodálatos Bakony
Kapcsolódó
Kísérteties látvány a befagyott bakonyi Gyilkos-tó
Páratlan felvételeken örökítette meg a tó téli arcát a Sokszínű Vidék olvasója.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik