Virágzó vidékünk

Megbabonázta az alföldi festőnőt az ibolyakék virágtenger

facebook / Mártonfi Benke Márta
facebook / Mártonfi Benke Márta
Azonnal magával ragadta a látvány.

A Kunszentmártonban élő Mártonfi Benke Márta festőművész fotózással foglalkozó barátja, Lantos László ajánlására indult el a napokban egy kirándulásra.

Ha szépet akarsz látni – mondta a fotóművész -, keresd meg  a Nagytőke és Szentes között található virágos rétet. Ha megtalálod a milliónyi fürtös gyöngyikével teli rétet, Isten virágoskertjében érzed magad. Így kezdődött ez a történet

– mesélte a festő a Sokszínű vidéknek.

Már maga az odavezető út is izgalmas volt, az ébredő természet, a virágzó fák, bokrok, a vadvirágos rétek látványa elvarázsolja az embert. Az ég a földig ér, és a hatalmas, végtelenbe nyúló síkságot erdők, ligetek, szántóföldek, tanyák tagolják.

Mártonfi Benke Márta

Elhagyva a Csongrád-Csanád vármegyét jelző táblát, az út Nagytőke, Magyartés felé kanyarodik. Az autóból kitekintve látni, hogy élénk élet folyik a környéken. Lakott tanyák, mögöttük mezőgazdasági gépek, baromfiudvarok tyúkokkal, kecskékkel, a friss gyepen békésen legelésző birkanyájak váltják egymást.

Mártonfi Benke Márta szerint nagy festőinket, Tornyai Jánost és Koszta Józsefet is megihlette a „nagy sömmi“ drámai szépsége, a múltat őrző hangulata.

Elhagyva Nagytőke tanyás vidékét, elénk tárulnak az út és a Körös folyó közötti rétek. Már messziről kéklik a gyöngyike mező, mely nemcsak a színét tekintve, de mennyiségre is olyan, mint a tenger. Csodálatos, nem mindennapi látvány. Itt, a Körös-vidéken a virágos kertek gyakori lakója, de ilyen tömegben, vadon élve, szinte kivételes jelenség

A hobbifotós úgy véli, aki mélyebben merül el az alföld látványában, észreveszi, hogy a végtelen síkság önmagában is páratlan, csupa változatosság. Korántsem véletlen, hogy az alföldi festőnő is gyakran megörökíti képein a színpompás természet csodáit.

Mártonfi Benke Márta

Kis halmok, dombocskák emelkednek ki a pusztából, a növényzete is lenyűgöző. Rétjei gazdagok, tavasszal színesre festik a puszta virágai: a fehér pásztortáska, a lila árvacsalán, a sárga gólyahír és a kékes lilás, szerény fürtös gyöngyike.

Messze tájakra utaznak az emberek, hogy valami káprázatos látnivalóval találkozzanak. Sokszor észre sem veszik, hogy körülöttünk is léteznek csodák. Csupán körül kell néznünk  és lehajolnunk a földre. Én is ezt teszem amikor a természet csodáit igyekszem megörökíteni a képeimen

– tette hozzá Mártonfi Benke Márta.

Kapcsolódó
Nagy tavaszi virágpompát hozott a természetben a bolondos április
Varázslatos virágfelhőben úszik az egész ország.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik