Virágzó vidékünk

Már nyílnak a grófnő erdei tulipánjai Szarvason

Körös-Maros Nemzeti Park/Ezer Ádám
Körös-Maros Nemzeti Park/Ezer Ádám
Az Anna-liget 26 hektáros ősfás parkja a Szarvasi Arborétum őse és Batthyány Anna grófnőről kapta a nevét. A tulipánokat a férje telepítette.

A terület jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának a páratlan szépségű parkja és a régmúltban a Bolza és a Csáky főnemesi családok leszármazottainak tulajdonában állt – olvastuk a nemzeti park bejegyzésében.

Kevesen tudják, hogy az Anna-liget a híres Szarvasi Arborétum őse és Gróf Bolza József – aki a 19. század elején Bécsben királyi testőrként szolgált és nagy hatást gyakorolt rá a schönbrunni kastély parkja –telepítette az ebben az időszakban sárgán pompázó, különleges erdei tulipánokat. Az Anna-liget a nevét feleségéről, Batthyány Anna grófnőről kapta. A gróf Schönbrunnból hozatott több fa, cserje és lágyszárú különlegességet is.

A Csáky-kastély környezetében, öreg tölgyek aljnövényzetében, több helyen virágoznak áprilisban ezek a tulipánok.

Az Európába került tulipánok többségétől eltérően a törékeny sárga kis erdei tulipán nem Ázsiából érkezett, ez a faj a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidékén őshonos, de ma már Nyugat-és Észak-Európában is sokfelé előfordul. Ezeknek a kivadult állományoknak az őseit kertészeti céllal hozták be a kontinens nyugati és északi országaiba még a tizenhatodik században. Angliába is ekkor került be, és a tizennyolcadik században már írtak vadon növő állományokról.

Magyarországon kastélykertekben és azok mellett kivadulva található meg több helyen.

A növényről bizonyos legendák is fennmaradtak: tudni vélik, hogy a Batthyány-ak egyik sarja elfogott török tiszteknek csak akkor kegyelmezett meg és engedte őket szabadon, ha a foglyok megbízottja egy ritka növényfajt hozott növénytudós barátja részére.  Feltételezik, hogy az erdei tulipán lehetett ez a faj.

Kapcsolódó
4 trükk, melyekkel tovább marad szép a vázában a tulipán
Közkedvelt virágunk gyorsan elnyílik, de tehetünk azért, hogy egy kicsit elnyújtsuk a virágzást.
Olvasói sztorik