Kertünk-Portánk

4 trükk, melyekkel tovább marad szép a vázában a tulipán

freepik.com
freepik.com
Közkedvelt virágunk gyorsan elnyílik, de tehetünk azért, hogy egy kicsit elnyújtsuk a virágzást.

A tulipán igazán bájos, közkedvelt tavaszi virág, melyet előszeretettel szedünk és teszünk vázába. Sajnos ott nem gyönyörködhetünk benne túl sokáig – a tulipán azok közé a virágok közé tartozik, melyek épp csak néhány napig tündökölnek, azután lehullatják szirmaikat.

Szerencsére létezik néhány trükk, melyek segítségével elérhető, hogy akár 10 napig is csodaszépek legyenek a tulipánok a vázába téve, írja az Agrároldal.

Nem mindegy, mikor szedjük le

Egy profi kertész nagyon jól tudja, hogy az időzítésen mindig rengeteg múlik. Annak érdekében, hogy a tulipánok a leghosszabb ideig elálljanak vágás után, a virágokat akkor érdemes leszedni, amikor még nem nyíltak ki teljesen, csak 50-75%-ban. Ha időben vágjuk le őket, a virágzás nem folytatódik a vázában, és elkerülhető, hogy lelógjanak a tulipánok. Fontos tehát a jó időzítés: túl korán levágva előfordulhat, hogy soha nem nyeri el a virág a színét, túl későn szedve pedig gyorsan elhervadhat.

A tulipán esetében is aranyszabály, hogy kora reggel vagy késő este érdemes leszedni,  amikor a hőmérséklet a leghidegebb.

Az is számít, hogyan vágjuk le

A tulipán szárakat 45 fokos szögben kell levágni, tiszta, éles késsel vagy ollóval. A 45 fokos szögben történő vágás szalmahatást kelt, így a virág könnyen fel tudja inni a friss vizet. Távolítsuk el a barnuló alsó leveleket is, hogy ne rothadjanak bele a vázavízbe.

A piszkos vízben lévő baktériumok a virágszárakat pépessé tehetik. Minél több minden van a vázában, annál gyorsabban szennyeződik be a víz. Hagyjuk a becsomagolt tulipánokat egy magas vázában, pár centiméter hideg vízben 12-18 órán át, mielőtt elrendeznénk őket. Ez segít elkerülni, hogy a szárak puhává és nyálkássá váljanak.

freepik.com

A szárvégeket érdemes többször levágni

Annak érdekében, hogy virágok akár egy hétig is elálljanak a vázában, először tisztítsuk meg az edényt egy kevés fehérítővel és vízzel, ezután vágjuk le még egyszer a szárakat tiszta ollóval, mielőtt friss vízbe helyeznénk őket. Cseréljük ki a vizet minden nap, és minden alkalommal vágjuk le a szárvégeket is. Így több napot nyerhetünk.

Egy kis tápanyag a vízbe sosem árt

A vízhez adhatunk egy kis tápanyagot is. A virágtápok megfelelő használat mellett segítenek növelni a virágok élettartamát. Először csak egy kis adagot kell használni. Néhány nap múlva, amikor lecseréljük a vizet, és frissen vágjuk a töveket, adjunk még egy kis tápoldatot a vízhez. Fontos, hogy egyszerre véletlenül se öntsünk bele sokat a vázába.

Kapcsolódó
Tulipánok tízezrei lepték el az erdélyi falu utcáit
Azzal a céllal ültették el az 58 ezer tulipánhagymát, hogy már az előtt is virágos legyen a település, mielőtt a rózsák nyílni kezdenek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik