Virágzó vidékünk

Országok, ahol pénzt adnak a vidékre költözésért

Unsplash
Unsplash
A legtöbb helyen problémát jelent a falvak elnéptelenedése.

Nem csak Magyarországon, hanem más országokban is problémát jelentenek a kiüresedő falvak, kisvárosok. A folyamat megállítására különböző programokat indítanak, melyekkel vonzóvá igyekeznek tenni a vidékre költözést. Ezeket gyűjtötte össze a Világgazdaság.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban sokkal megszokottabb egy-egy munka miatti költözés, mint nálunk, arányaiban kevesebb a saját ingatlan, így ez sem köti az embereket.

Vermont államban akár 7 500 dollárt kaphatnak azok, akik vidékre költöznek, mert ott kapnak munkát vagy távmunkában onnan dolgoznak. Az Oklahomában levő Tulsában 10 000 dollárt kínálnak azoknak, akik ott telepednek le. A programra igen népszerű. Az Oklahoma állambeli Tulsa város is indított ösztönzőt, ott 10 000 dolláros támogatást kínálnak azoknak, akik távmunka esetén odaköltöznének.

Olaszország

A dél-olasz mindössze 115 fős Santo Stefano di Sessanioba költözők három éven keresztül évi 8 000 euróval gazdagodhatnak, ráadásul egy szimbolikus összegért bérelhetnek helyben házat, az esetleges cégindításhoz pedig akár 20 000 eurós, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Portugália

Portugáliában a vidékre költözők 500 eurós lakhatási támogatásra pályázhatnak, ami fedezi a kisebb falvakban a házak bérleti díját. Feltételként azt szabták, hogy legalább egy évig ott kell maradni.

Görögország

Görögországban az ortodox egyház fizet az odaköltözésért Antiküthéra szigetére. Itt házat, földet, valamit az első három évben havi 500 eurót kapnak a betelepülő családok.

Spanyolország

Spanyolországban az 500 lakosú Ponga falucska nagyobb elköteleződést vár: öt évre kell odaköltözni a fiatal pároknak, cserébe 3000 eurót kaphatnak. Ha gyerekkel mennek vagy gyerekük születik, mialatt ott vannak, az utódonként további plusz 3 000 eurót jelent.

A 100 fős Xesta faluban mindössze 100 euróért bérelhető ház, a 130 fős Griegos munkát és három hónapos ingyenes bérleti díjat kínál az újonnan érkezőknek. Itt később a lakbér havi 225 euróra emelkedik és minden a 4-18 év közötti gyermek után 50 euró jár.

Japán

Japán 7 500 dollárnak megfelelő jent kap minden család, amelyik kiköltözik Tokióból, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a következő 3-4 évben 10 000 ember hagyja el a fővárost.

Magyarországon is született hasonló, a falvak benépesítését szolgáló intézkedés, a falusi CSOK 2024 végéig nyújt támogatást a falura költözőnek.

Kapcsolódó
Ha zavar a szomszédod, költözz vidékre! Vagy mégse...?
Ezzel keserítik meg az életünket a szomszédaink.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik