Kaposvár a legzöldebb megyei jogú város

A település energiapolitikája három fő szempontra épült: az energiaellátás biztonságára, megfizethetőségére és a klímavédelemre.

Környezetvédelmi, valamint energiahatékonysági céljaiért és eredményeiért a Virtuális Erőmű Program Kaposvárnak ítélte a „Legzöldebb megyei jogú város” és az „Energiahatékony Önkormányzat” díjakat. Az elismeréseket a napokban a Parlamentben adták át.

Az energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztések támogatására létrejött Virtuális Erőmű a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés.

A díjak indoklásában úgy fogalmaztak, hogy Kaposvár energiapolitikája három fő szempontra épült: az energiaellátás biztonságára, megfizethetőségére és a klímavédelemre.

E három területen rengeteg gyakorlati lépést tett a város vezetése, melyek az elmúlt években kiemelkedő klímavédelmi hasznot hoztak a település számára. Az ítészek példaként hozták fel, hogy az ország egyetlen cukorgyárában termelt biogázt a helyi Virágfürdőben és a CNG buszok tankolásánál használják fel.

A Virtuális Erőmű Program szerint Kaposvár eddig megtett intézkedései hatására számokban is mérhető az üvegházhatású gázok csökkentése: a város az Under2 koalíció tagjaként 2050-re 80%-os CO 2 kibocsátás csökkenést vállalt, de 2019-ben már az 1990-es bázisévhez viszonyítva 58%-os kibocsátás-csökkenésnél  tartott.

Kaposvár reális célja, hogy a sikeres klímastratégiával környezete megóvását, versenyképességének javítását és a javuló életminőséget egyidejűleg tudja biztosítani.

Az indoklás a továbbiakban kiemelte:

Kiemelt képünkön sűrített földgázzal (CNG) hajtott környezetkímélő autóbusz utastere látható Kaposváron.

Kapcsolódó
Bécs lehet a klímavédelem mintavárosa
Az osztrák főváros évek óta sokat tesz a klímavédelem területén.