Virágzó vidékünk

Magyarország leghosszabb drótkötélpályáját építenék meg Budapesten

Getty Images
Getty Images

Az ország leghosszabb, 1410 méter hosszú zipline, azaz átcsúszó pályáját építenének Budapesten, a János-hegy térségében. A Natura 2000-es területre tervezett fejlesztés környezetvédelmi hatósági eljárását a napokban tűzte ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal, szúrta ki a Pénzcentrum.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal, a környezetvédelmi hatósági eljárás megindításáról szóló közleménye szerint a ZipLine BDP Kft. egy 1410 méter hosszú átcsúszó (zipline) pályát építene a XII. kerületben található János-hegy, Hunyad-orom és Zugliget térségében.

A rövid ismertető szerint a pálya indító állomása a Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény mellett lenne. A drótpálya földfelszín feletti legnagyobb magasságát a Zugligeti Niche kemping fölött érné el (68,37 méter), és a Libegő nyomvonalát a felszíntől számított 25,38 méter magasságban keresztezné.

A lap cikke szerint a zipline pálya a Zugligeti út légterét (a Libegő alsó állomása mellett) mintegy 42,48 méter magasságban szelné át. A közleményben megjegyzi, hogy a tervezett beruházással érintett teljes igénybevételi területnagysága 15 113 négyzetméter lenne.

A pálya üzemeltetésében kulcs szerep hárulna a Libegőre, hiszen mind a felső állomás, mind az alsó állomás a Libegő felső illetve alsó állomásáról lenne megközelíthető, és a jegyváltás, eszközök tárolása is erre a meglévő infrastruktúrára épülne.

Kapcsolódó
Száguldani lehet a világ leghosszabb drótkötélpályáján - VIDEÓ
A világ leghosszabb, 2,83 kilométeres átcsúszó kötélpályáját avatták fel az Egyesült Arab Emírségek részét képező Rász el-Haima emirátusban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik