Virágzó vidékünk

Ritka orchideafaj jelent meg a Dráva mentén

wikimedia commons
wikimedia commons

A Duna-Dráva Nemzeti Park ártéri területeinek a mélyebben és a magasabban fekvő száraz élőhelyeket kedvelő orchideafajok egyaránt előfordulnak.

A nemzeti park közleménye szerint ezek az élőhelyeknek az elmúlt időszakok erőltetett erdősítése miatt nagyrészt eltűntek, helyükön ültetvények (erdei fenyő, akác) állnak.

A fennmaradt néhány hektárnyi foltokon a nemzeti park igazgatóság szakemberei az elmúlt években pályázat keretében karbantartást, özönnövényektől történő megtisztítást, és a cserjésedés visszaszorítását végezték. Ennek eredményeképpen a korábban ismert védett orchideafajok, mint pl. agárkosbor, vitézkosbor, poloskaszagú kosbor növekvő állományai mellett az idei évben óriási meglepetésre egy ritka, fokozottan védett növényfaj is szem elé került, a pókbangó.

Ez a 10-30 cm magas orchideafaj nevét onnan kapta, hogy vékony, zöld szárain ülő apró, vörösesbarna virágai rovarra, pókra emlékeztetnek. Csak közelről igazán mutatós, élőhelyein – a szárazabb gyepeken – nehezen észrevehető, ezért könnyű eltaposni.

A Dráva mentén mindössze két előfordulási helye ismert, melyek közül ez a most felfedezett állománya a nagyobb; több mint 70 virágzó példányt számoltak és rögzítettek a monitoring adatbázisba.

Ezáltal is megerősítést nyert, hogy bármilyen csekély méretű területről is legyen szó, a célirányos élőhely- és fajvédelmi beavatkozás, természetvédelmi kezelés jelentős eredményeket hozhat. A pókbangó természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Kapcsolódó
Már nyílik hazánk egyetlen ősszel virágzó orchideája
Jellegzetesen csavarodó virágzatáról kapta régi nevét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik