Virágzó vidékünk

Már nyílik hazánk egyetlen ősszel virágzó orchideája

A Déli-Bakony lábánál, Nyirád határában, az egyik hegyen virágzásnak indult az egyetlen ősszel virító orchidea, az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis), írja a National Geographic.

Mint írják, általában szeptember elején nyílik, jellegzetesen csavarodó virágzatáról kapta régi nevét, a kukora elnevezést, amely a mai szóhasználattal kunkorit jelent.

A cikk szerint aki szeretné szemügyre venni e pompás növényt, térdre kell ereszkednie, mert a száraz gyepekben nem könnyű feladat megtalálni a környezetébe beleolvadó aprócska kis orchideát. Ha azonban sikerül meglelni, kárpótolja a keresést a különleges virág megpillantása.

Fotó: Getty Images

Szára spirál alakban csavarodik, innen származik tudományos, latin neve. A parányi kis virágokat, pedig mintha láthatatlan kezek kristálycukorral hintették volna be. Virágzás idején a jelenlétét néha igen kellemes, édes illata árulja el. A lelőhelyre gyakran a cserjék északi oldalán, félárnyékban bukkanhatunk rá. Levélrozettáival egész télen és tavasszal is találkozhatunk.

A füzértekercs a Mediterráneumban néhol igen gyakori, észak felé azonban fokozatosan fogyatkozik. Hazánkban szórványosan fordul elő. Védett növényfaj, amelynek természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A világ 7 legdrágább virága, melyeknek szálja akár milliókat is ért
Volt idő, mikor egy ház árával vetekedett egy szál tulipán ára.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik