Kertünk-Portánk

40 év várakozás után borult virágba egy növény Kiskorpádon

Tavaly ajánlottak érte 120 ezer forintot, de nem adták el.

Egy kiskorpádi család évtizedeken át gondozta, öntözte, minden télen fedett helyre cipelte az otthonában lévő hét méteres agávét, amely 40 év várakozás után borult most virágzásba, írja a sonline.hu.

Kerti Norbert édesanyja a lapnak elmesélte, 40 évvel ezelőtt kapott egy helyi nyugdíjastól egy bujtást, amelyet gondosan nevelgetett.

Mindig virágszerető voltam egész életemben, évtizedeken át gondoztam az agávét, így hát megérhettük, hogy virágba borult. Volt, hogy szívlapáttal vittem, mikor kisebb volt, de elestem a cipelés közben. Tavaly ajánlottak érte 120 ezer forintot, de nem adtuk el, hiszen annyi munkánk van benne, kicsit olyan, mintha a gyerekem nőtt volna fel

– mesélte Kerti Lajosné, hozzátéve, hogy a növény pár hétig virágzik, miután beérleli magjait, majd elszárad.

Mint mondta, sikerült egy kisebb bujtást leszednie, és abban bízik, hogy az unokái majd átveszik a gondozását és 40 év múlva ők is megcsodálhatják a különleges növényt.

A Wikipedia szerint az agávé Amerikában honos Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig; a legtöbb faj Mexikóban, illetve az USA-ban él. Dísz-, illetve haszonnövénynek valamennyi kontinensre áthozták a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt meleg régiókba, ahol aztán több faja is kivadult.

Mexikó őslakói egyes források szerint már 9000 éve termesztették. Ma is használnak olyan recepteket, amelyekről azt állítják, hogy az aztékoktól származnak. A fajok jelenlegi változatossága valószínűleg legalább részben az ősi nemesítők munkájának eredménye.

A rózsa 13 színének 13 jelentése: tudd, hogy mit akarsz!
Jól gondold meg: mindent megnyerhetsz, mindent elveszíthetsz!

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik