Virágzó vidékünk

Ha ló nincs, jó a szamár is a méhbangónak

Az orchideák nem csak a ma élő virágos növények legfajgazdagabb családját alkotják (kb. négyszer annyi orchideafaj ismert, mint emlős), hanem a virágzásbiológiájuk is az egyik legsajátosabb, írja Facebook-oldalán a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Az Európában élő orchideák legtöbbjénél a rovarmegporzás játssza a főszerepet. A virágok szerkezete, színe, szőrözöttsége, illata a rovarok testfelépítéséhez, életmódjához alkalmazkodva szolgálja a sikeres megporzást.

Megkülönböztetünk nektárt felajánló, ellenszolgáltatás nélküli megtévesztéssel csalogató (nektár- vagy pollentermelő virág, esetleg zsákmány utánzása, szexuális megtévesztés, illetve tartálycsapda alkalmazása), valamint olyan fajokat, amelyek virága búvó- és alvóhelyet kínál a rovarok számára, eközben elvégeztetve velük a megporzást. A rovarok segítségül hívásán kívül azonban igen elterjedt az önmegporzás (autogámia) is, a hazai fajok mintegy harmadának ilyen a megporzási mechanizmusa, olvasható a posztban.

Az időszakunkban virágzó méhbangó kettős stratégiájú. A virágzás első szakaszában rovarutánzó formájú mézajkának felkínálásával hártyásszárnyú hím rovarok megporzására vár. Ennek elmaradása esetén azonban „ha ló nincs, jó a szamár is” elvét követve az önmegporzást alkalmazza.

Fotó: Getty Images

Az orchideák virágpora nem porszerű, hanem nyálkaanyag révén összetapad, így pollencsomagot (pollínium) alkot. A pollencsomag a portoküregbe ágyazódik, és egy nyelecske (stipes) segítségével a ragadós csőröcskéhez (rostellum) kapcsolódik. Ez utóbbi tapad a virágot meglátogató rovar fejére, és kerül át így az egész pollinárium (csőröcske+nyelecske+pollencsomag) egy másik virágra.

Ha nem érkezik rovar, akkor a méhbangó nyelecskéje elkezd lefelé, a bibefelület felé hajlani. Ezt azért tudja megtenni, mert a többi, kizárólag rovarmegporzású bangótól eltérően a nyelecske nem tömör, hanem üregeket tartalmaz. Így nem áll mereven felfelé, hanem a már említett módon lehajlik, és ha a szél kissé megmozgatja a növényt, a pollencsomag a bibéhez tud tapadni. Ezért is van az, hogy szélcsendes időben kissé elhúzódhat a méhbangók virágzása.

E ritka orchideánk fokozottan védett, eszmei értéke 250.000 Ft.

Kiemelt kép: Getty Images

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.