Virágzó vidékünk

Eladó Kőszeg egykori legendás iskolája

Ingatlanbazár
Ingatlanbazár
190 millió forintot kérnek érte.

Azt talán már megszoktuk, hogy kastélyt, várat, uradalmat, olykor templomot is kínálnak eladásra. Ám arra talán még nem volt példa, hogy általános iskolát lehessen vásárolni.

Most itt a remek alkalom.

Kőszeg történelmi belvárosában 2.531 négyzetméteres telken két szinten közel 2.000 négyzetméter alapterületű ingatlan eladó. Az ingatlan alatt pince van, hatalmas méretű tetőtér, amely beépíthető. Az épület utoljára általános iskolaként működött, többfajta hasznosítás is lehetséges; idősek otthona, szálloda vagy akár lakásokra is tagolható

– olvasható az Ingatlanbazár hirdetésében, melyből az is kiderül, hogy az ingatlannak van két belső udvara is, amelyek kiválóan alkalmasak parkolásra.

Ingatlanbazár

Az épület felújítandó, de szerkezetileg jó állapotú. Tehermentes, cég tulajdonában áll, igény esetén céggel együtt is eladó.

1989-től üresen áll

Az épület helyén működő Kelcz-Adelffy Árvaház elődjét 1741-ben hozták létre. 1749-ben vették át a jezsuita szerzetesek, akik szinte fél Dunántúlról befogadni képes nagy intézetté fejlesztették.

 

Mai alakját a Hefele Menyhért vezette átépítés után, 1781-ben nyerte el.

 

Eleinte a neveltek tanítása is itt folyt, majd a városi tanulókkal közös iskolába jártak. 1930-tól újra oktatási intézménynek adott helyet. Akkor költözött ide az 1926-ban alapított Magyar Királyi Állami Tanítóképző Intézet internátusa.

 

Ennek az intézménynek lett jogutóda a Szombathelyi Tanítóképző. 1958-ban koedukált állami általános iskola költözött ide, amely 1961-ben vette fel Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros nevét. Az intézmény elköltözése után 1989-től üresen áll. (Forrás: koszeg.hu)

További képek megtekinthetők ITT.

Kapcsolódó
Közel 10 millió euróért árulják az acsai kastélyt
Mai középárfolyamon számolva nagyjából 3,7 milliárd forintért kínálják a 6 hektáros birtokon álló épületet a teljes berendezésével együtt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik