A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Részletes leírás
Felüdülés a léleknek a gyönyörű látvány.
A nyár közeledtével nem győzünk rácsodálkozni a virágzó természetre.
Hol repce, hol bíborhere, hol pipacs öltözteti színesbe a tájat, felüdülés a léleknek ezen rétek és mezők látványa.
Május végéhez közeledve nem maradhat ki a sorból a mák sem. Az MTI fotóriportere lila mámorban úszó mákvirág-mezőt kapott lencsevégre Orosháza határában.
Kerti mák
A kerti mák (Papaver somniferum) fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba.
Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.
A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését.
A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van. (Wikipédia)