Virágzó vidékünk

Megjelentek az óriás tőrösdarazsak, nem kell félni tőlük

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Félelmetesnek tűnnek, de ártalmatlanok.

Májustól a nyár végéig lehet számítani a tömegesen feltűnő, a talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülő tőrösdarazsak feltűnésére – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Jellemzően a kertek, parkok gyepén, a korhadó fák vagy akár a komposzt közelében találkozhatunk velük.

Ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ráadásul hasznosak is: biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot.

Megjelenésükre ott lehet számítani, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. Ezeket a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének.

Az óriásdarázs kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja. Nem tévesztendő össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal. A tőrös darazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják.

Kapcsolódó
Nyolcvanötmillió éves darázsfajokra bukkantak Ajka közelében
Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az ELTE kutatói Ajka közelében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik