Kertünk-Portánk

Előbújtak a darazsak, több tízezer is lehet egy fészekben

Wikimedia commons
Wikimedia commons
Ne nyúljunk a fészekhez, mert nem tudhatjuk, allergiásak vagyunk-e a méregre, több száz szúrás pedig egy egészséges emberre nézve is életveszélyes lehet.

A királynő, illetve a kolónia megmaradt tagjai ezekben a hetekben keresnek új fészket, így érdemes már most elkezdeni a védekezést, különböző darázscsapdákkal, írta a szoljon.hu.

Genetikai adottságai révén kizárólag a királynő lenne képes áttelelni, ám az utóbbi időben, az enyhe telek miatt azt tapasztaljuk, átvészelik a hidegebb időszakot a darázscsalád más tagjai is, ezért vannak egyre többen

– mondta el a lapnak Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. A darázsbefogásban is jártas szakember azt tanácsolja, már most érdemes kihelyezni a különböző darázscsapdákat.

Idén már láttam olyan rejtett fészket, amelyben áttelelt a darázscsalád. Nem pusztultak el télen, hiszen nem volt elég hideg. Most még lényegesen kisebb a létszámuk, és ha a királynőt is el tudjuk kapni, megakadályozhatjuk, hogy az a kolónia felszaporodjon őszre.

Ez azért fontos, mert szeptemberre akár több tízezres egyedlétszám lehet egy fészekben.

Magyarországon két darázsfajta terjedt el leginkább, a francia és a német darázs. Míg a francia a cserepekre épít tenyérnyi fészkeket, a német hatalmas kolóniát építhet, ehhez kedvenc helye a régebbi építésű házak padlása és mennyezete közötti légüres tér. A sárléc födémszerkezetet nagyon kedvelik, a két réteg közötti hőszigetelésre szolgáló térbe fészkelnek a legszívesebben.

Arra lehetünk elsősorban figyelmesek, hogy előbb-utóbb látjuk majd a nagy mozgást a fészek körül. Régebbi típusú, saralt padlás esetében a mennyezeten beázásra utaló foltok jelenhetnek meg, holott tudjuk, a tetőnk egyébként jó állapotban van. Emellett a zajok is utalhatnak a jelenlétükre, ahogy ugyanis nő a darázskolónia, és folyamatosan rágnak, este, a csendben hallható a morajlás

– mondta arról, hogyan ismerhetjük fel, ha hozzánk is beköltöztek a darazsak.

A szakember azt tanácsolja, ne nyúljunk a fészekhez, hiszen nem tudhatjuk, allergiásak vagyunk-e a méregre, több száz szúrás pedig még egy egészséges emberre nézve is életveszélyes lehet.

Wikimedia commons

Egyedül semmiféleképpen ne próbálkozzunk, még darázsirtó spray-vel sem! Általában ugyanis a kijárattól két-három méterre van a fészek. Több flakon drága darázsirtót kifújhatjuk, ám ezzel csak az épp ott tartózkodó két-három rovart tudjuk megsemmisíteni, de a kolónia szempontjából nem okozunk kárt

– hang­súlyozta.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egyébként minden évben frissített listát ad le a katasztrófavédelemnek, kik azok a legközelebbi szakemberek, akiket a problémával érintettek, felkereshetnek. Nemcsak darázsbefogás esetén, de például akkor is, ha egy eltévedt méhraj száll le a kertünkben, ami már májusban, a rajzás miatt előfordulhat.

Kapcsolódó
Hordó nagyságúra is megnőhet a darázsfészek
A nyár beköszöntével egyre többen kérnek segítséget méhbefogáshoz, darázsirtáshoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik