Virágzó vidékünk

Napsárga szirmokkal bókol a láprét jégkorszaki vadvirága

Pixabay
Pixabay
Nagy túlélő.

Újabb védett növényfaj virágzik a napokban – írta bejegyzésében a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A zergeboglár élénkságra virágai pettyezik a Kistápéi-láprétet. A védett vadvirág a jégkorszak óta folyamatosan jelen van a Kárpát-medencében.

A zergeboglár (Trollius europaeus) a hunyorfélék családjába tartozik, az európai magashegységi rétek gyakori faja, hazánkban tipikus jégkorszaki maradványnövény.

faqcebook / Hortobágyi Nemzeti Park

A zergeboglár legnagyobb hazai állománya a Dunántúlon, a Bakonyalján található, a virágok rendszerint lápréteken, égerligetekben nyílnak. A bokrosodó növény virágzása idején akár méteresre is megnőhet.

Élénksárga, magányosan álló virágai sziromlevelek helyett színes csészelevelekből állnak.

Facebook / Duna-Dráva Nemzeti Park / Gubacsi Mihály

A maradványfajok (reliktumok) olyan élőlények, amelyek a jégkorszakok idején elterjedtek, de ma már csak korlátozott területeken találhatók meg. Ezek a fajok túlélték a klímaváltozást és a jégkorszakok visszavonulását, valamint alkalmazkodtak a jelenkori környezeti feltételekhez.

Ezen fajok közé tartozik számos hazai növény- és állatfaj, a zergeboglár mellett a tavi sédkék (Succisa pratensis), a nyári kankalin (Primula veris)és a pannon borostyán (Hedera helix subsp. speluncae) is átvészelte az éghajlatváltozást.

A zergeboglár Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Kapcsolódó
Sárgállik a jégkorszak gyönyörű vadvirága a Kőszegi-hegységben
A zergeboglár védett, bármennyire is szép, nem szabad leszedni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik