Virágzó vidékünk

Víz alatt Mártély környéke, élednek a láprétek

Kiskunsági Nemzeti Park/Albert András
Kiskunsági Nemzeti Park/Albert András

A Kiskunsági Nemzeti Park számolt be arról, hogy tavaly év vége óta három alkalommal is volt több hétig tartó olyan vízállás a Tiszán, amely lehetővé tette a Körtvélyesi Holt-Tisza és a hozzá kapcsolódó fokokon keresztül a hullámtér feltöltődését.

Ennek köszönhetően a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területének mintegy 75 százalékán vízborítás alakult ki.

Az erdők alatt, és a réteken szép kis vizes élőhelyek teremtődtek. A víz ugyan már húzódik vissza, de bízunk benne, hogy minél tovább megmaradnak ezek az időszakos vizes területek, amely számtalan fajnak jelentenek szaporodó- és táplálkozóhelyet.

Kiskunsági Nemzeti Park/Albert András

A tájvédelmi körzet legértékesebb magterületének tekinthető Körtvélyes térségében a mai napig jól nyomon követhetően kirajzolódnak a folyószabályozás előtti vízrendszer maradványai. A nagy kiterjedésű és összefüggő hullámtérben egykor virágzott a fokgazdálkodás – amely nagyszerűen alkalmazkodott a dinamikusan változó természeti adottságokhoz –, óriási volt a halbőség és gazdagon teremtek a Tisza által öntözött ártéri gyümölcsösök.

Áradáskor a fokok, a hozzájuk csatlakozó csatornák, erek és kubikgödrök lassan feltöltődtek vízzel, majd amikor a víz kezdett visszavonulni, a fokokat elzárták és a csapdába esett halakat könnyedén kifogták. A levonuló ár nyomán a hullámtérben dús legelők sarjadtak, így a halászat, a legeltetés és a gyümölcstermesztés olyan ritmusban zajlott, ahogyan azt a folyó diktálta.

A fokgazdálkodás nagyszerűen alkalmazkodott a dinamikusan változó természeti adottságokhoz, miközben árvízvédelmet is biztosított. A hullámtérben kialakult mozaikos táj és sokszínű élővilág azonban gyökeresen megváltozott, miután megszűnt az ártéri gazdálkodás.

A 2021-ben kezdődött KEHOP projekt keretében olyan műtárgyakat építettek ki, melyek megfelelő vízállásnál segítik, hogy víz jusson a hullámtéri fok- és mederhálózatba, illetve hozzájárulnak majd annak megtartásához a mélyebb fekvésű részeken. Ettől azt várják a szakemberek, hogy a jövőben helyreállnak a tájra jellemző mocsárrétek és ártéri magaskórósok, a sekély, vizes élőhelyek természetes ívóhelyet biztosítanak az őshonos halfaunának, és ideális életkörülmények alakulnak ki a mocsári teknősök, vidrák, bakcsók, rétisasok, barna kányák, fekete gólyák számára.

Kapcsolódó
Elborította az áradó Tisza a mártélyi tanösvényt
Árad a Tisza, víz alá került a Mártélyi tanösvény
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik