Virágzó vidékünk

Elborította az áradó Tisza a mártélyi tanösvényt

facebook / Dél-Alföld meteorológia
facebook / Dél-Alföld meteorológia
Folyamatosan emelkedik a vízszint.

Elárasztotta a Tisza a mártélyi tanösvényt – írta bejegyzésében a Dél-Alföld Meteorológia.

Éppen a napokban adtunk hírt arról, hogy már a szegedi rakpartot is le kellett zárni a “legmagyarabb folyó” áradása miatt.

Mártély, a vizek szerelmeseinek paradicsoma, horgászok és családosok kedvelt üdülőhelye. A Tisza holtága minden évszakban meseszép, de jelenleg őt is “utolérte a végzete”, elöntötte a megáradt folyó.

E szép, tanösvénnyel is rendelkező területre, azaz a holtághoz a Tisza 450-460 centiméteres vízállásnál kezd beszivárogni. Ez a folyamat a tó vízszintjén is meglátszik. Az emelkedés 2-3 nap alatt lezajlik, ennyi idő kell a holtág telítődéséhez. A holtág közvetlen környezetében számos üdülő található, ezek nagyobb része cölöpökön foglal helyet

-mesélte Bodrogi Attila a Sokszínű vidéknek

A felvételek idején a vízügy hivatalosan 605 centimétert mért, ez a vízállás tette kifejezetten hangulatossá a tanösvényt. Maga a tanösvény a holtághoz való közelsége miatt alacsonyabban fekszik a belső, üdülőkkel övezett területhez képest.

Galéria
Facebook / Dél-Alföld Meteorológia

Az áradás miatt a Mártélyi holtág vízszintje jelentős mértékben megemelkedett, a tó egy része ezért már nem látogatható. Az árvizes élményről Attila egy látványos videót is készített.

Ottjártamkor egészen különleges volt a tanösvény “medre”, amelybe már beszivárgott a Tisza, körülötte pedig még éppen száraz maradt a talaj. A tanösvényen járva olyan érzésem támadt, mintha egy patak keletkezett volna a tanösvény mindössze néhány centiméter mély medrében

-fogalmazott a természetjáró

Aki a napokban szeretné végigjárni a tanösvényt annak gumicsizma mindenképpen ajánlott, de több helyen csónakra is szükség lehet a túrán.

Kapcsolódó
Legvadregényesebb holtágunk a természetbarátok örök szerelme
Mártély csodás holtága százötven éve páratlan lehetőség az arra vágyóknak a testi-lelki feltöltődésre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik