Virágzó vidékünk

Tanösvényen mutatják be a kutaszói parkerdő kincseit

Szentjakabfáért Egyesület
Szentjakabfáért Egyesület
Önkéntes munkával alakították ki mesés pihenőparkjukat a Balaton északi partján fekvő Szentjakabfa lakói.

A célunk az volt, hogy olyan területet alakítsunk ki, amely amellett, hogy szolgálja a helyi lakosság igényeit, kikapcsolódási lehetőséget is biztosít

– mesélte lapunknak Gyenes Viktor földrajztanár. A Szentjakabfáért Egyesület tagja kiemelte, a tanösvény útvonala természetvédelmi területen halad át, a kialakítást megelőzőn természetvédelmi szakmérnök, ornitológus és botanikus végezte el a védett terület állapotfelmérését.

Kapcsolódó
Ingyenes nyári szeretetközpont Kati mama Mezítlábas tanyája
Az ásotthalmi asszony küldetésének tekinti az ingyenes gyerektáborokat.

A “Kutaszói Parkerdő Kincsei” Tanösvény a közel egy éve alapított Szentjakabfáért Egyesület tagjainak ötletéből született, anyagi hátterét a Balaton Fejlesztési Tanács 12 milliós keretösszegű pályázata biztosította.

Horváth Attiláné és Gyenes Viktor (Szentjakabfáért Egyesület)

Megvalósult a helybeliek álma

Sokszínű tanösvényt avattak 2022. július 30-án, a községi falunapon. A mesebeli pihenőpark számos eleme közösségi munkában készült, Gyenes Viktor tanár úr úgy érzi, az ösvényben benne van a szívük és a lelkük. A parkerdő területén 150 növényfajt jegyeztek fel, és 30 madárfajt azonosítottak a szakemberek, így a helyiek pontos képet kaptak az állat-és növényvilágról.

Horváth Attiláné és Gyenes Viktor (Szentjakabfáért Egyesület)

A „tanösvény kapuja” Szentjakabfán, a Kút utcában van, ahol kis fogadó teret alakítottak ki, itt található az első információs tábla.

Padokat és kerékpártárolót helyeztünk el, fagyalokat ültettünk, amelyek körbe zárják ezt a kis területet, az utca nevét is adó kút pedig gyönyörű faburkolatot kapott. Bő egy kilométer hosszú, és tíz állomásból áll a tanösvény, amely bemutatja a Balaton-felvidékre, azon belül a Nivegy-völgyre jellemző állat-és növényvilágot

– vázolta a minőségfejlesztési szakmenedzser.

Horváth Attiláné és Gyenes Viktor (Szentjakabfáért Egyesület)

Kirándulás a mesebeli erdőben

A változatos tanösvény központi eleme a víz, a víz helyben tartása, a vízkészletek megőrzésének fontossága, a vízzel való gazdálkodás jelentősége. A vízen keresztül mutatja be azt, hogy a területen az elmúlt évszázadokban hogyan alakultak, változtak a források, vízfolyások. Szentjakabfa környékén a víz az élet, és a megélhetés alapja volt, és ma is az, ám a modern kor embere ezt figyelmen kívül hagyja.

Kutaszó forrása 20-25 évvel ezelőtt még hihetetlenül bővizű volt, de néhány évtized alatt drasztikusan csökkent a vízszintje. Fontos tudatosítani, hogy mennyire kell rá vigyáznunk, hogyan tudjuk helyben megtartani a vizet, és hogyan tudjuk fenntarthatóan használni a vízkészleteket: megőrizni és megóvni.

A források fontossága mellett a látogatók képet kaphatnak a Balaton-felvidék évezredes kultúrtájáról, hogyan gazdálkodtak a Nivegy-völgyben élő emberek. A gazdasági élet mellett Szentjakabfa történetéről, és a hitéletről szóló állomást is kialakítottak a lokálpatrióták.

Közösségi kenyérsütés

Közösségi tereket álmodtunk, és alakítottunk ki: a harmadik állomáson az “ép testben ép lélek” néven megépült egy fitneszpark, valamint közösségi munkában egy mezítlábas ösvény. Korábban már elkészült a focipálya, így a legifjabbaktól a felnőtt korosztályig mindenki számára díjmentesen biztosítjuk a sportolási, kikapcsolódási lehetőséget.

A helyszínen egyik ámulatból a másikba esik a vendég, a helyiek a Kutaszó-forrás környékét is szépen rendbe tették. A korábban meglévő eszközöket megtartva megtörtént a patakmeder rendezése a Szentjakabfáért Egyesület tagjainak és Szentjakabfa Község lakóinak segítségével.

Pompás kemence épült, ebben hagyományos népi ételek sülnek majd, hamarosan közösségi kenyérsütést is rendezünk. Együtt felújítottuk a szabadtéri tekepályát, itt egy olyan közösségi teret hoztunk létre, ahol lehet főzni, sütni, tüzet rakni, és kicsit megpihenni egy pohárka balatoni bor mellett

– sorolta a tanár.

Horváth Attiláné és Gyenes Viktor (Szentjakabfáért Egyesület)

Nyomkereső applikációval kutakodhatunk

A tanösvényen QR kódok segítik a tájékozódást, a családoknak szerettek volna kedvezni az interaktív elemek (animációk, kisfilmek) segítségével. A madárvédelmi állomáson a Magyar Madártani Egyesület szakembereitől a madárodúkkal, és a téli madáretetéssel kapcsolatban bővíthetik tudásukat a látogatók.

A “Nagyvadak az erdőben” című állomáson egy magyar fejlesztésű nyomkereső applikációt letöltve a telefonunkra akár nyomok keresésébe is foghatunk az erdőben.

Horváth Attiláné és Gyenes Viktor (Szentjakabfáért Egyesület)

Hamar kiderülhet, hogy mely nagyvadak jártak előttünk…Természetesen két tablónkon is szeretettel ajánljuk Szentjakabfa, ez a csodálatos Nivegy-völgyi község honlapját

– hangsúlyozta a tanár.

Aki ellátogat a festői szépségű balatonparti falucskába annak, mindenképpen érdemes felkeresni a tanulásra, kikapcsolódásra és aktív pihenésre egyaránt csábító tanösvényt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik