Kertünk-Portánk

Hová tűntek a madarak, miért üresek a madáretetők?

Pixabay
Pixabay
A jelenségnek több összetevője van.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) számos kérdés érkezett az elmúlt két hétben azzal kapcsolatban, hogy miért nincsenek madarak az etetőkön?

A jelenség hátterében a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll

– írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Kapcsolódó
Kertünk ritka vendégei az egzotikus szépségű süvöltők
A süvöltők hideg, havas téli napokon megjelenhetnek a madáretetőkön.

Az utóbbi években Eurázsia északi térségeiben is késik, illetve a klímaváltozás előtti időszakhoz képest jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe, késnek vagy elmaradnak az inváziós fajok, mint a fenyőrigó, fenyőpinty, csonttollú és a keresztcsőrű.

A madárhiánynak ezt az érzését tovább fokozza, hogy a Magyarországra is jellemző enyhe, fagy- és hómentes késő őszökön és teleken a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért kevésbé húzódnak be a lakott területekre

– fogalmaznak.

A jelenség harmadik összetevőjét az őszi madárvonulás jelenti. Az etetési időszak november-decemberi kezdetekor a hazai vonulók és részleges vonulók – például: fekete rigó, vörösbegy, erdei pinty, énekes rigó – már elhagyták az országot.

Végül, de nem utolsó sorban a Magyarországon tartózkodó énekesmadarak általános túlélési viselkedése, hogy a közeledő hidegfront elől – amit egy-két nappal korábban, akár ezer kilométernél is nagyobb távolságról érzékelnek – szinte egyszerre a délebbi országokba húzódnak

– olvasható a közleményben.

Ennek a négy hatásnak – késő vagy kimaradó északi vonulók és délre húzódó hazai telelők – az együttese okozza azt az érzést, hogy az ország szinte szó szerint kiürül, nemhogy látni, hallani is alig lehet az énekesmadarak jelzőhangjait, és az etetők jelentős része kong az ürességtől vagy a megszokotthoz képest kevesebb madár és faj jelenik csak meg a kihelyezett élelmen.

Az etetőket látogató madarak viselkedésének nemcsak ilyen évenkénti eltérései vannak, a bioritmus egy-egy évadon, sőt egy-egy órán belül is jelentősen eltérő lehet, amiről itt lehet részletesen olvasni.

Kapcsolódó
Várja vendégeit a vesszőből fonott madáretető
Közelegnek a hideg napok, felkészülhetünk a csiripelő siserehad fogadására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik