Életmód

A lány, aki ért a madarak nyelvén

Lili állítja, képes befolyásolni viselkedésüket, lelassítani vagy gyorsítani a szívverésüket és a légzésüket.

Lili tizedikes gimnazista, biológia tagozaton tanul. Születése óta egy fás-bokros tanyán él, így nem is meglepő, hogy a természet nagyon közel áll hozzá. Madarászsulit végzett, részt vesz madarak gyűrűzésében, kertjük pedig igazi madárbarát kert, hisz számtalan gólyaállvány, bagolylak és ragadozó mentes madáretető várja a csipogókat.

Nem csak a madarakkal, minden élőlénnyel különleges kapcsolatot ápol, magával egyenrangúként tekint a bolygó minden teremtményére. Jelenleg egy perzsacicával és egy dél-amerikai gabonasiklóval osztja meg a mindennapjait.

Fotó: Lajtár Kornél

Lilinek van egy különleges adottsága – a madarak megnyugszanak a kezében.

Fotó: Lajtár Kornél

Tanyán felnőve, egy olyan tanyán, ahol nyulak, birkák, kecskék, kutyák és macskák között telnek a mindennapok, kicsit sem fura az állatok közelsége.

Gyerekként viszonylag későn kezdett beszélni, de már előtte sokszor ült a leválasztott növendék nyulak hatalmas ketrecében és játszott velük. Beszéd nélkül is könnyedén megértette magát a nyulakkal. Mivel mindig jól érezte magát állatok társaságában, már általános iskola alsó tagozatában eldöntötte, hogy felnőttként velük szeretne foglalkozni.

Úgy látom másként vagyok összerakva, mint a kortársaim. A korosztályomra leginkább jellemző tulajdonság, hogy próbáljunk ki mindent, amit csak lehet, hogy minél több dolgot megtapasztaljunk. Én is szeretek új dolgokat felfedezni, de ezt inkább a természetben teszem

– mesélte Lili.

Fotó: Lajtár Kornél

A madaras hobbit az otthoni tyúkjaik hívták életre, majd ez változott vagy inkább kiegészült a vadon élő madarak irányába. Lili évekkel ezelőtt önkéntesként bekapcsolódott a madarakkal kapcsolatos adatgyűjtésbe, ahol a szakemberek a kistestű énekesmadarakat lazán kifeszített hálókkal fogják be, majd a madarak jelölőgyűrűt kapnak és utána elengedik azokat.

Madárgyűrűzésekre járni nekem egy nagyon kellemes elfoglaltság, nincs két egyforma alkalom

– árulta el.

A gyűrű felhelyezése után a madarakat visszaengedik saját életterükbe: az elengedést a szakemberek saját maguk végzik el, esetleg a jelenlévő önkéntesek vagy vendégek is segíthetnek ebben. Az elengedések során kezdte Lili azt tapasztalni, hogy némelyik madár nem repül el azonnal, ezért úgy döntött, a madárra bízza, mikor akar elrepülni. Észrevett további összefüggéseket is, és ötvözte azzal a tapasztalattal, amit a nyulaival és a tyúkjaival szerzett gyerekkorában.

Lili állítja, képes befolyásolni a madarak viselkedését, lelassítani vagy gyorsítani a szívverésüket és légzésüket. A madarak megpihennek a tenyerében.

Sok vadon élő állattal képes az együttműködésre, de vadon élő emlős állatokkal még nem volt lehetősége próbálkozni.

A tudományos körök álláspontjai közé tartozik, hogy egyrészről ez a viselkedés a stresszre adott válaszreakció, amit a túlélési ösztön indít be. Másrészről, maradva a tudománynál, az 1920-as évektől folynak egyetemi kutatások a kollektív tudat bizonyítására. Többek között a Yale egyetem professzora, Garay Schwartz is bizonyította, hogy nem csak állatok, de az emberek esetében is megvalósítható a fizikai kapcsolaton kívüli kommunikáció. Tehát, amikor a magyarázaton gondolkozunk, számításba kell vennünk, hogy létezhet információcsere ember és állat/növény között, ugyanúgy képi úton, ami szintén túlmutat téren és időn, mint a már bizonyított fajok közötti kommunikáció.

Úgy gondolom, mindenkinek joga van saját véleményéhez, ezért egyelőre nem foglalnék állást ebben, de azt tapasztalom, hogy kevesek kiváltsága állatfajokkal hozzám hasonló módon kapcsolatba kerülni.

– mondta határozottan Lili, aki szeretne állatorvos lenni, hisz amellett, hogy örömmel tölti el ha állatok közt lehet, segíteni is szeretne rajtuk.

Fotó: Lajtár Kornél

Lili szerint a korosztályából sokan távol kerültek nem csak a természettől, hanem saját életünktől is, így nincs esélyük boldog életet élni. Ebből a végtelen spirálból kitörni csak akkor lehet, ha felismerik, hogy benne vannak.

 Fontos, hogy legyenek céljaink. És azt gondolom az is jó lenne, ha mindenki kevesebbet használná a mobiltelefonját

– tette hozzá.

A domaszéki lány jelenleg is több nyelven írja 4 éve indított blogját, miközben keresi a lehetőséget arra, hogy madarakon kívül más, vadon élő állattal is kapcsolatba kerülhessen. A klímaváltozással és a környezetszennyezés mérséklésével kapcsolatos nemzetközi projekteket is támogat ötletekkel és azok népszerűsítésével.

Kiemelt kép: Lajtár Kornél

Egy állatkerti gondozó elárulta a tíz legmeglepőbb dolgot, amit az állatokról tanult
Tudtad, hogy az emberek által ismert emlősfajok egyötöde denevér? Vagy hogy a kenguruk azért sétálnak olyan furán, mert képtelenek külön mozgatni a lábukat?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik